AB'den çiftçi ürünleri kararı: Maliyetin altında satılmayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, gıda ürünlerinin üretim maliyetinin altında satılmasının kabul edilemez olduğunu ve Avrupa'daki çiftçilerin fiyat müzakerelerindeki konumlarını güçlendirmeyi planladıklarını açıkladı.

Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.

Gıda piyasalarının çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle istikrarsızlık yaşadığını vurgulayan von der Leyen, bu durumun Avrupalı çiftçileri olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, iklim değişikliğinin yol açtığı seller, yangınlar ve kuraklık gibi sorunların da çiftçilere zarar verdiğine dikkat çekti.

Von der Leyen, "Çiftçiler haklı olarak gelecekleri konusunda endişeli. Bu nedenle, kısa, orta ve uzun vadeli önlemler almaya başladık." dedi.

Çiftçilerin üzerindeki idari yükün azaltılmasına yönelik ilk adımları attıklarını belirten von der Leyen, ayrıca çiftçilerin yaşadığı aşırı hava olayları gibi meşru sebeplerden dolayı sorun yaşamaları halinde çeşitli istisnalar sağladıklarını ifade etti. Von der Leyen, çiftçilerin ürünlerini üretim maliyetlerinin altında satmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Çiftçilerin fiyat müzakerelerindeki konumlarını güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getiren von der Leyen, üretim maliyetleri ve değer zincirindeki marjlar ve ücretler gibi konularda şeffaflığı artırmak amacıyla bir gözetim sistemi kuracaklarını söyledi.

AB Konseyi Başkanı Michel de "Çiftçilerin meşru kaygıları var ve onları desteklemeye kararlıyız." dedi. Michel, çiftçilerin adil bir gelir seviyesi hak ettiklerini belirtti ve bürokratik işlemleri azaltacaklarını, adil bir rekabet ortamı sağlayacak tedbirler alacaklarını sözlerine ekledi.

Avrupa ülkelerinde son dönemde çiftçilerin düzenlediği yoğun protestoların ardında, artan üretim maliyetleri karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesi talebi yatıyor.

Ekonomi Haberleri