Gazeteci Abdi İpekçi, ölümünün 44''üncü yıldönümünde Zincirlikuyu Mezarlığı''ndaki mezarı başında anıldı. Anma töreninde başta İpekçi''nin ailesi olmak üzere, Milliyet Gazetesi temsilcileri, Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti temsilcileri, İpekçi''nin çalışma arkadaşları ve meslektaşları ile Milliyet Gazetesinin eski sahibi Karacan Ailesi''nden Ali Karacan da vardı.
Törende, İpekçi''nin kızı Nükhet İzet faili meçhul cinayetlere dikkat çekerek ilginç bir çağrıda bulundu ve şöyle dedi:
"Şoförler, koruma görevlileri, polisler, savcılar, ihbarcılar, istihbaratçılar. Çok sayıda suikast sırasında bu görevlerdeki bir çok kişinin de canları alındı. Cenaze törenlerinde öldürülenler oldu. Ayrıca birçok şaibeli ölüm de var. Onların tek tek sıralandığı bir çalışma var mı? Aynı hikayenin, aynı döngünün içindeyiz. Ama bizler çiçekler, güzel avutucu sözler, heykellerle şereflendirilirken aynı anda canları alınanların adlarını bile bilmiyoruz. Oysa kayıtlara bu cinayet dosyaları da girmeliydiler. Ama bizim dosyaların hali malum. Çoğunun içi boş, her nedense kaybolanlar var, çoğu takipsizlik damgası yemiş, zamana yenilmiş. Kaçanlar, cezalar, beraatlar...
Hiçbiri bizi asıl bildiğimiz hakikate götüremiyor. ''Bir varmış bir yokmuş''tan öteye gidemiyorum. Bütün bunlar bir borç duygusu yaratıyor.
Cinayet dosyalarının yeniden açılması, bir arkeolog titizliğiyle çalışılması, tuzaklar kuran, engel olan, taş koyan, duvar ören, üstüne toprak örten, şaşırtmaca ve kandırmaca yayanların ortaya çıkarılması ne kadar iyi olurdu. Hatta o zamanlar neye hizmet ettiğinin bile ayrımında olmayanların bazıları kendiliğinden de mertçe ortaya çıkabilir, hakikate katkıda bulunabilirlerdi. Ne iyi olurdu."
Gerçekten de, Türkiye''deki siyasi cinayetlerde, ilgili ilgisiz pek çok insan da hayatını kaybetti.
İlk aklıma gelen, Diyarbakır''da öldürülen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan''ın 5 polis koruması.
Ayrıca gazeteci Çetin Emeç''le birlikte katledilen şoförü Sinan Ercan.
Patlayan bombalarla ölen onlarca vatandaş.
Sıvas Katliamı''nda can verenler.
Tüm faili meçhul cinayetlerde ölenler.
Veya Nükhet Hanım''ın sözünü ettiği, adını bilmediğimiz şoförler, koruma görevlileri, polisler, savcılar, ihbarcılar, istihbaratçılar.
Gerçekten bu konuda neden bir çalışma yapılmaz.
Ve eğer neye hizmet ettiğinin ayırımında olmayanlar varsa, neden mertçe öne çıkmazlar.
Emin olun ancak ''bazıları mertlik gösterirse'' bu karanlık tablo aydınlanacak.