JPMorgan'ın yayımladığı "Türk Bankaları 2024 İkinci Çeyrek Gözden Geçirmesi: Çekirdek eğilimler daha da kötüleşecek, ancak ikinci çeyrek muhtemelen dip noktayı işaret ediyor" başlıklı raporunda önemli bulgulara yer verildi.
Raporda öne çıkanlar şöyle:
2024'ün ikinci çeyreğinde bankaların, yıllık ortalama yaklaşık yüzde 35 enflasyona rağmen, özellikle yüksek net faiz marjı (NIM) baskıları nedeniyle yüzde 20 Maddi Özkaynak Getirisi (ROTE) sağladığı belirtiliyor. Ancak, bu çeyreğin muhtemelen sektör için dip noktayı temsil ettiği ve NIM'lerin 2024'ün üçüncü çeyreğinden itibaren genişleyeceği öngörülüyor. Yıl sonuna doğru ROTE'lerde bir iyileşme bekleniyor.
Garanti BBVA, rakiplerine kıyasla daha yüksek marjlar elde ederek yüzde 29 ROTE ile dikkat çekiyor. Sektör genelinde ise kısa vadeli kazanç baskıları konusunda daha az endişe duyulmakta ve bu baskıların orta vadeli toparlanma sürecinin bir parçası olduğu düşünülüyor.
Güçlü yıl sonu performansının ardından (TL'de yüzde 82 ve dolarda yüzde 64 artış), Aralık 2025 için belirlenen hedef fiyatların sınırlı bir artış potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor. Daha fazla fiyatlandırma artışının, görünür dezenflasyon ve birkaç çeyrek sürecek olan orta vadeli ROTE'lerde daha net bir görünürlükle mümkün olacağı belirtiliyor.
BANKALARIN GETİRİ BEKLENTİLERİ
Rapora göre, 2024 ikinci çeyrekte en yüksek ROTE Garanti Bankası'nda yüzde 28,9 olarak ölçüldü. Bu bankayı yüzde 19,6 ile Akbank, yüzde 15,6 ile Vakıfbank takip etti. İş Bankası'nda ROTE oranı yüzde 14,8, Yapı Kredi Bankası'nda yüzde 14,6 ve Halkbank'ta yüzde 8,8 olarak kaydedildi.
JPMorgan, Garanti Bankası'nın ikinci çeyrekte hissedarlara dağıtılabilir net karının 18,91 milyar TL, Akbank'ın 10,48 milyar TL, İş Bankası'nın 10,12 milyar TL, Yapı Kredi Bankası'nın 6,66 milyar TL, Halkbank'ın 2,94 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7,28 milyar TL olmasını öngörüyor.