Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı canlı yayında gündeme yönelik soruları yanıtladı.
Vatandaşlar tarafından Tunç'a yönelik en fazla dile getirilen soru nafaka meselesi üzerine olurken, Tunç bu sorulara "Nafaka konusunda yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor" yanıtını verdi.
Hazırlık aşamasında olan düzenlemeye dair detaylar aktaran Tunç, şu ifadeleri kullandı:
"BİR GÜN EVLİ KALIP YILLARCA NAFAKA ÖDEYENLER VAR"
"Bir gün evli kalıp onlarca yıl nafaka ödeyen kişiler var. Ancak kadınları da mağdur etmeyecek bir güvenceyi sağlamamız gerekiyor. Bu dengeleri gözeterek bir tasarı hazırlayacağız.
Nafaka konusu aile hukuku ile ilgili bir konu. Aile hukuku konusunda geniş bir çalışmamız var. Bilim Komisyonumuz şuanda çalışıyor. Özellikle boşanma davalarının nafaka ve tazminat davalarından ayrı tutularak uzun süren boşanma davalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Çünkü tarafları mağdur eden bir durum söz konusu. Nafaka ve tazminat ile ilgili kararlar geciktiği için bu konuda karar verilemediği için mal ayrılığı, mal rejimiyle ilgili tartışmalar uzun sürüyor, bunlar bitmeden de boşanmaya karar verilemediği için her ikisi birden devam ettiğinde çok uzun süren bir dava söz konusu oluyor. Bu da davacı ve davalıyı mağdur eden bir durum.
"AİLE HUKUKUNU TOPTAN ELE ALACAK BİR DÜZENLEMEMİZ VAR"
Özellikle ileri yaşta evlenmeleri de mümkün olmuyor. Aile hukukunu toptan ele alacak bir düzenlememiz söz konusu olacak. Özellikle aile arabuluculuğu yönünde görüşler var. Burada da kadına şiddet konusu ayrı tutularak boşanma hukukunda da tazminat ve nafaka konusunda da arabuluculuk müessesinin getirilmesi hususunda bir takım görüşler var. Bu görüşlere uygun Bilim Komisyonunun da çalışmaları var. Nafaka konusu da bu kapsamda değerlendirilebilecek bir konu. Bir gün evli kalıp yıllarca nafaka ödeyen insanlar var. Burada özellikle kadınlarımızı da mağdur etmeyecek bir düzenleme gerekir. Bununla ilgilil bir güvenceyi sağlamamız gerekir. O dengeyi gözeterek bir çalışma yapmak gerekir" dedi.
"YENİ YASAMA DÖNEMİNDE MECLİS'E GETİRİLECEK"
"Özellikle Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın ilk Yargı Reformu Strateji Belgesi. İnsan Hakarı Eylem Planı hazırlıyoruz. Bunların hepsi hazırnlandıktan sonra Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Bu hedefler doğrultusunda yasa taslaklarını grubumuzda paylaşacağız. Yasayı TBMM yapıyor. Biz teknik olarak destek veririz. Adalet Bakanlığını ilgilendiren hukuki konularda teknik destek, yasa taslaklarının hazırlanması hususunda Bilim Komisyonlarıyla, yargı çevreleriyle, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda oluşturduğumuz taslaklar var. Bunlarla ilgili düzenlemeler Meclis'in gündemine gelecektir. Bunların içerisinde hem aile hukukuyla ilgili düzenlemeler, ceza mevzuatımızla ilgili karşılaşılan problemler var. 20 yıllık uygulama süresi içerisinde özellikle ceza adaletini daha uygun hale getireceğimiz maddeler olabilir, gerek ceza güvenlik tedbirlerinin infazı kanununda gerek ceza usül kanununda gerekse de Türk Ceza Kanunda. Tüm bunlar değerlendirilecek."