Adalet Bakanı Tunç'tan Can Atalay çıkışı: "AYM ve Yargıtay'ın ilk karşı karşıya gelişi değil"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tip Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşanan çatışma hakkında açıklamalarda bulundu. Tunç, söz konusu karşıtlığın bir ilk olmadığını belirterek, geçmişte AYM ve Yargıtay'ın defalarca kez karşı karşıya geldiğine dikkat çekti.

Yargıtay'ın AYM'nin geçtiğimiz hafta Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği mahkeme kararına uymayarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan tartışmalar giderek büyürken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tv100'den Deniz Gürel'e kritik açıklamalarda bulundu.

Bakan Tunç konu hakkında "Bu durum Anayasa Mahkemesi’yle Yargıtay'ın ilk karşı karşıya gelmesi değil bunu büyük bir yargı krizi olarak nitelemek doğru değil." ifadelerini kullanırken, yaşananların abartılmaması çağrısında bulundu.

Gazeteci Deniz Gürel, Tunç ile yaptığı görüşmeyi şu ifadelerle anlattı:

"Akşam saatlerinde Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir görüşme gerçekleştirdim. 'AYM ve Yargıtay anlaşmazlığı önemli bir gündem maddesi nasıl değerlendiriyorsunuz' diye sordum. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dedi ki ‘Burada tartışmaya yol açan 2 mahkemenin 2 kararı meselesi karşımızda konu aslında açık. Can Atalay’la ilgili soruşturma milletvekili seçilmesinden önce başladı buradaki en önemli detay bu.

"AYM VE YARGITAY'IN İLK KARŞI KARŞIYA GELİŞİ DEĞİL"

Anayasanın 14. maddesindeki devletin güvenliğiyle ilgili maddeye takıldığı için de milletvekili seçildiği halde yargılaması devam etti Can Atalay’ın ve tutukluluk hali de bu yüzden devam ediyor. Eğer bunun aksi mantıkla gidilirse terör örgütü elebaşlarından bir tanesi aday gösterilse ve bu kişilerin Türkiye’de olmadıkları için yargılaması yapılamadığı kaçak oldukları için suçları sabit olamadı ve ceza alamadıkları için o zaman milletvekili seçilecekler bu kabul edilebilir bir durum mu? Ayrıca bu durum Anayasa Mahkemesi’yle Yargıtay'ın ilk karşı karşıya gelmesi değil bunu büyük bir yargı krizi olarak nitelemek doğru değil'.

"AYM KARARLARI YENİDEN YARGILAMA SEBEBİ OLAMAZ"

Ben Sayın Bakan Tunç’a 'Anayasa Mahkemesi’yle diğer üst mahkemeler arasındaki fikir ayrılıkları nasıl giderilecek?' diye sordum. Bakan ‘Anayasa Mahkemesi’nin kanunu var hak ihlalinin ortadan kaldırılması için yeniden yargılamayı düzenleyen 50. madde var biz Anayasa Mahkemesi kararlarının ceza mahkemesi kanuna, yargının yenilenmesi maddesine almadık. AİHM kararları yeniden yargılanma sebebi ama AYM kararları değil, burada bir eksiklik var.

"O DÖNEM KİMSENİN SESİ ÇIKMAMIŞTI"

Mesela AİHM bir karar verdiğinde mahkeme bakıyor yeniden yargılama yapıyor. Bunun en çarpıcı örneği ise Öcalan konusu. Mahkeme yeniden yargılama yaptı bu konuyla ilgili o dönem kimsenin sesi çıkmamıştı. AYM diyor ki ‘AİHM gibi değil ben infazı durdururum, her türlü kararı verdiririm’ verdiği kararlarla orada bir düzenleme ihtiyacı var 50. maddede. Onun dışında esas konu ve bu soruların genel çözümü ayanaysa değişikliği' ifadelerini kullandı.

"DOKUNULMAZLIK MESELESİNDE FARKLI KARARLAR VERİYOR"

'Muhalefetin yargı krizi tanımlamasına, iddialarına ne diyorsunuz?' dedim Sayın Bakan, ‘Maalesef muhalefet bu havaya büründürmeye çalışıyor, iki yüksek mahkeme arasındaki yorum farkından kaynaklanan bir durum var. Yargıtay anayasanın maddelerini nasıl uyguluyorsa mevcut durumda da böyle uygulansın. Anayasa Mahkemesi de son birkaç dokunulmazlık meselesinde farklı kararlar veriyor. Anayasanın 83. ve 14. maddesine kendi yorumuyla uygulanamaz hale getiriyor işin esası bu. Genelde CHP bunu son zamanlarda hep yapıyor.

"TEK ÇARE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ"

Enis Berberoğlu’nda da bunu yapmıştı, bu CHP’de usul haline geldi. Devletin ve milletin güvenliğine aykırı suçlardan yargılanması devam eden kişileri hapisten çıkarmak için milletvekili göstermek gibi bir adet gelişti. Çözüm geniş mutabakatla yapılmış bir anayasa, bu uzun vadeli çözüm. Kısmi değişiklikle de uzlaşma sağlanabilir. AYM’nin kuruluş kanununda 50. maddede değişiklik yapılabilir yine muhalefetle görüşmekte fayda var bizim kapılarımız kendilerine açık, diyaloğa hazırız bunun siyasi darbeyle falan alakası yok. İki mahkememizin iki kararı var, bu ilkte değil. AYM’nin daha önce Yargıtay'dan geçmiş kararlarla ilgili benzer pek çok kararı var. Bu konu siyasallaştırıldığı için öne çıkan bir konu. Hukuk için de çözmemiz gerekiyor. Çare TBMM’dir. Konuyu gündemine muhakkak alacak, sorun çözülecek kimsenin endişesi olmasın’ ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

AYM'den flaş ikinci Can Atalay kararı
Hamas Tel Aviv'e roket yağdırdı: Demir Kubbe hava savunma sistemi aşıldı
AB’den dijital Schengen vizesine yeşil ışık: Artık Avrupa'ya gitmek daha kolay olacak

Gündem Haberleri