Doğru adres bilgisi, yasal süreçlerde tebligatın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için kritik öneme sahiptir. Yanlış beyan edilen adresler, ciddi hukuki sonuçlara yol açabilir ve bu nedenle tebligat süreçlerinde dikkatli olunması gerekir.
YANLIŞ ADRES BEYANINA 2 YIL HAPİS CEZASI
Mahkeme kararları ve yasal süreçlerde adres doğruluğunun önemi, tebligatların doğru adreslere yapılmasını zorunlu kılar. Yanlış beyan edilen adresler, ciddi hukuki sonuçlara ve yaptırımlara yol açabilir.
Avukat Tekışık, "Tebligat kanunu gereği öncelikle muhatabın bilinen en son adresine tebligat çıkarılır. Bu adresin belirlenmesinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın bildirimleri veya mevcut belgeler esas alınır" diyerek tebligat işlemlerinde doğru adresin bildirilmesinin önemine dikkat çekiyor.
Tekışık, "Gönderilen ilk tebligat muhatap tarafından tebliğden imtina edilirse veya geçici olarak adreste bulunmazsa, tebligat 21/1 prosedürüne uygun olarak yapılır" ifadelerini kullandı.
Tebligat Kanunu'nun 10. Maddesi, tüzel kişilere yönelik tebligat prosedürlerini düzenler. Bu maddeye göre, şirketin yetkilisi bulunamaz veya tebliği alacak durumda değilse, bu durumun tebligatta açıkça belirtilmesi gerekir.
Muhatabın tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih, usulsüzlük durumunda tebliğ tarihi olarak kabul edilir ve bu durumda icra mahkemesine 7 gün içinde şikayette bulunulması gereklidir. Tekışık, "Usulsüz tebligat durumunda ilgili kanun maddelerine göre işlem yapılması önemlidir. Bu tür tebligatlar kamuya açık olan hükümleri kapsar ve süre sınırlaması bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.