AGİ kalktı mı, AGİ Şubat 2022 maaşlarına yansıyacak mı? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kalktı. Yeni asgari ücret 4bin 253 TL yükselince, bu ücrete AGİ’nin dahil olup olmadığı şubat maaşına AGİ’nin yansıyıp yansıtılmadığı merak edilip, araştırılmaya başlandı. Bu yıl yapılan düzenleme ile tüm çalışanların maaşlarında asgari ücret kadar kısım vergiden muaf tutuldu.
AGİ KALKTI MI, ŞUBAT MAAŞINDA AGİ OLACAK MI?
Asgari ücret değil tüm çalışanların maaşındaki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna sayıldı. İşçiler daha önce bir kısmını AGİ olarak geri alsa bile gelir ve damga vergisi ödüyorlardı. Şimdi bu vergileri ödemekten kurtuldu. Asgari geçim indirimi (AGİ), çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor. Yani devlet aldığı verginin bir kısmını çalışana medeni durumu ve çocuk sayısına göre iade ediyordu. Asgari ücret vergi dışında tutulduğundan, ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek. Daha önce AGİ miktarları asgari ücret üzerinden hesaplanıyordu. Yani tüm çalışanlar ücretleri yüksek de olsa asgari ücretteki verginin iadesini alıyorlardı. Şimdi memurlar dahil tüm çalışanların ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna oldu. Dolayısıyla AGİ de ortadan kalktı. Bu yüzden yüksek ücret alanlar da AGİ alamayacak. Ancak iade dışındaki vergiden kaynaklı artıştan yararlanabilecek.
ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE MAAŞ ALANLARDAN DA AGİ KALKTI MI?
Evet. Asgari ücretin üzerinde gelir alanlar için de artık AGİ uygulanmayacak.
AGİ kalkınca çalışanların eline geçen net ücret azalacak. Vergi alınmaya devam edildiği halde AGİ kalksaydı, o zaman çalışanların eline geçen net ücret azalacaktı.
AGİ kalkınca, gelir vergisi istisnası getirildi bunun çalışanların ücretlerinde artış sağlayıp sağlamayacağı da merak ediliyor.
Sistem aynı kalsaydı 2022 yılı asgari ücretinden 638 TL gelir vergisi, 38 TL damga vergisi olmak üzere 676 TL kesilecekti. AGİ yoluyla bekâr işçiye 375 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu işçiye 638 TL iade edilecekti. Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kaldırıldığı için devlet her çalışan için aylık 676 TL’lik vergiden vazgeçmiş oldu. Böylece çalışanlar gelecek yıl aylık bazda 38 TL ile 301 TL arasında değişen avantaj elde edecekler. Devlet 2021 yılı asgari ücretinde ise sadece üç çocuklu çalışanlar için 456 liralık vergiden vazgeçti. Bekâr asgari ücretlide vazgeçilen vergi tutarı ise 268 TL'de kaldı.
Yeni sistemde asgari ücrete kadar olan kazançlara gelir vergisi istisnasının yanı sıra damga vergisi istisnası da uygulanacak. Damga vergisi binde 7.59 olarak uygulanıyor. Damga vergisi istisnası, tüm çalışanların aylık ücretlerine 38 TL avantaj olarak yansıyacak.
AGİ’nin kaldırılmasıyla net ücretle çalışanları nasıl etkileyeceği de merak ediliyor. Net ücretle çalışanların eline geçen para sabit kalırken, brüt ücretleri gelir vergisi dilimine göre değişiyor. AGİ tutarı ise bordroda ayrıca gösteriliyordu. Bu yıl 4250 lira ve üzerinde net ücretle çalışan bir işçi gelecek yıl hiç ücret zammı almasa bile, aylık kazancının 5004 TL’ye kadar kısmının vergi dışı bırakılması nedeniyle medeni durumuna göre değişen tutarlarda artış yapılması gerekir. Artış tutarı bekâr veya eşi çalışan çocuksuz işçilerde 301 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanlarda 38 TL olmak zorunda. Gelir vergisi istisnasının bu şekilde net ücretle çalışanlara yansıtılmaması, rızası olmadan işçinin ücretinin düşürülmesi anlamına gelir. Bu da işçi açısından haklı fesih sebebi oluşturur. Ancak, işveren net ücrete 300 lira üzeri zam yaparsa, vergi istisnasından sağlanan avantaj bu zammın içinde eriyebilecek. (Vatan)