Ağız yaralarına dikkat! Ölüme götürebilir

İzmir'de, ağzında oluşan yaralar nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran 69 yaşındaki Osman Rogala'ya dil kanseri teşhisi kondu.

Yemek yeme ve konuşma zorlukları çeken Rogala, dilindeki kanserli hücreler ve olası lenf bezleri temizlendikten sonra sağlık durumunda iyileşme yaşadı. Ameliyatı gerçekleştiren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdem Eren, ağız içindeki 2-3 haftadan uzun süren yaraların ciddiye alınması gerektiğini belirterek, "Dil, lenf damarlarının yoğun olduğu bir bölgedir ve ihmal edilirse agresif müdahaleler gerekebilir" dedi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan Osman Rogala'nın yaklaşık üç ay önce ağzında yaralar ortaya çıktı. Konuşmakta ve beslenmekte zorlanan Rogala, yaşam konforunun düşmesiyle önce genel cerrahiye, ardından diş polikliniğine başvurdu. Yapılan biyopsinin ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde dil kanseri teşhisi konuldu. Kızı Seda Rogala, babasının 1 Ağustos'ta geçirdiği riskli ameliyattan sonra eski yaşamına dönmesini dört gözle beklediklerini ifade etti. Seda Rogala, "Babamın ağzında başlangıçta ufak bir yara vardı. Genel cerrahi ve diş polikliniği KBB bölümüne yönlendirdi. Biyopsi sonucunda ağız içinde tümör olduğunu öğrendik. Şikayetler başlamıştı ve tanı konulup ameliyat edilmesi bir ay sürdü" dedi.

Dil kanserinin nadir görülen bir tür olduğuna dikkat çeken Seda Rogala, "Tanı konulduğunda endişelendik. Ameliyattan önce ağzındaki yara büyüyerek yemek yeme ve konuşmasını zorlaştırmıştı. Bir an önce iyileşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Ameliyat sonrası başarılı bir sonuç aldıklarını belirten Prof. Dr. Erdem Eren, "Teşhis ve ameliyat kararı multidisipliner bir ekip tarafından alındı. Ameliyat sonrası takip önemli; aylık kontroller yapılacak. Gerekirse radyasyon ve medikal onkoloji tedavileri de uygulanabilir. Ameliyat zorlayıcıydı çünkü lenf bezlerine sıçrama riski vardı. Ancak dilin işlevselliğini koruyarak tümörü tamamen temizledik. Lezyon derinlemesine ilerlememişti, bu nedenle dilin kendi dokusunu kullanarak onarım yapabildik" dedi.

Prof. Dr. Eren, ameliyat sonrası hastanın ilk üç gün zorluk yaşabileceğini, burundan beslenmesi gerektiğini ve konuşma sorunlarının 1 yılı bulabileceğini belirtti. Ayrıca ağız içindeki yaraların hafife alınmaması gerektiğini vurguladı ve "Ağız içindeki 3 haftadan uzun süren yaralar kulak burun boğaz hekimine başvurmayı gerektirir. Dil, lenf damarlarının yoğun olduğu bir bölge olup, ihmal edilirse daha agresif tedavilere ihtiyaç duyulabilir" dedi.

Sağlık Haberleri