Yaşın ilerlemesiyle birlikte daha fazla görülen işitme kayıpları, gençlik hatta çocukluk döneminde bile yaşanabiliyor. İşitme kayıplarında aşırı gürültünün yanında çeşitli ilaçların kullanımı, bazı hastalıklar, çocukluk döneminde yapılmayan bazı aşılar rol oynayabiliyor. Farklı nedenlerden kaynaklanabilen işitme kayıplarında nedene göre birçok tedavi uygulanabiliyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Devge, işitme kayıpları hakkında bilgi verdi.
"AŞIRI GÜRÜLTÜDEN UZAK DURUN"
Memorial Ataşehir Hastanesi KBB Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Devge, İşitme kayıplarının birçok farklı nedeni olabileceğini belirterek, “Fizyolojik mekanizmadaki bozukluğun nereden kaynaklandığının bilinmesi tedavi planının doğru olarak yapılabilmesi için önemlidir. Ülkemizde çok önemsenmeyen aşırı sese maruz kalmak, işitme kayıplarına yol açabilmektedir. Akustik travmalar iç kulakta duymayı sağlayan tüylü hücrelerin sayısında azalmaya neden olabilmektedir. Özellikle aşırı gürültülü meslek gruplarında çalışan kişilerin bu olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla sesten korunmayı sağlayan özel kulaklıklar kullanması gerekmektedir” dedi.
"AĞRI KESİCİLER İŞİTMENİZİ ETKİLEYEBİLİR"
Prof. Dr. Cem Devge ilaçlar ve işitme kaybı arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, “Kullanılan bazı ilaçlar işitme kayıplarına zemin hazırlayabilmektedir. Özellikle çok sık kullanılan ağrı kesiciler, kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotikler iç kulaktaki tüylü hücrelere zarar verebilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle bel bölgesinden uygulanan epidural anestezi başta olmak üzere bazı anestezi yöntemleri de ani işitme kayıplarına yol açabilmektedir” dedi.
"İŞİTME KAYBINDAN ÖNCE DENGENİZ BOZULABİLİR"
Prof. Dr. Devge sözlerine şöyle devam etti: “Az, orta ya da ileri düzeylerde işitme kayıpları yaşamın belli bir döneminde ortaya çıkabilmektedir. Kişi bazen bu durumu fark edemeyebilir. İşitme sistemi ile denge sistemi iç kulakta anatomik olarak yan yana olduğu için, bazen işitme kayıplarından önce denge problemleri yaşanabilir. Denge bozukluğu ile başlayan daha sonra işitme kayıplarıyla devam eden birçok hastalık bulunmaktadır. Bunun için denge sorunları yaşandığında işitme kaybı olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir. İç kulağın beslenmesindeki yetersizliklerden ya da iç kulaktaki dokusal bozukluklardan kaynaklanabilen bu tür durumlara zamanında müdahale edilmesiyle işitme kaybı düzeltilebilmektedir.”