Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Tendürek Dağı'na yönelik önemli uyarılarda bulundu.
Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ağrı ve Van-Çaldıran sınırındaki Tendürek yanardağının 250 bin yıldır geliştiğini ve geçmişte 1597, 1657, 1855 yıllarında patlamalar yaşandığını belirtti.
Günümüzde ise gaz ve buhar çıkışlarını sürdüren Tendürek Dağı'nın, Türkiye'de depremli patlamalar yapabilecek en diri yanardağ olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu nedenle Tendürek Dağı çevresinde jeofizik dinleme ağının ivedi bir şekilde kurulması gerektiğini vurguladı.
TENDÜREK YANARDAĞI HAKKINDA
Tendürek Dağı, Doğubayazıt ile Çaldıran arasında konumlanmış olan Türkiye'nin önemli volkanik dağlarından biridir. Bu dağ, 3533 metreye ulaşan Büyük Tendürek ve 3291 metreye kadar yükselen Küçük Tendürek olmak üzere ikiz volkanik konilerden oluşur. Stratovolkan tipinde olan Tendürek Dağı, belirgin koni ve kraterleri içerisinde barındırır ve Kuvaterner dönemine ait zengin bir volkanik geçmişe sahiptir.
Küçük Tendürek'in zirvesinde, 400 metrekarelik bir çapta bir krater gölü bulunmaktadır. Bu kraterin kenarlarından, 1-2 metre derinlikteki çukurlardan 50 °C sıcaklığında buhar çıkışı gözlemlenir. Büyük Tendürek'in 200 metre derinliğindeki kraterinde ise su bulunmaz. Ancak kraterden buhar ve bazı gazlar salınır, H2S ayrışır ve kükürt birikir.
Volkanın püskürdüğü lav ve tüflerin, çevredeki Neojen yaşlı göl çökellerinin üzerine yerleşmiş olması, dağın Neojen sonlarından Kuvaterner başlarına kadar olan dönemde oluştuğunu gösterir. Yapısında genellikle bazalt içeren Tendürek Dağı'nın kraterinden çıkan sıcak buharlar, dağın volkanik faaliyetinin tam olarak sona ermediğini işaret etmektedir.
Dağın doğusunda yer alan ve çapı yaklaşık 500 metre olan kraterden sıcak su buharları ve hidrojen sülfür gazları çıkar. Bu gazlar, kraterin kenarlarında sarı renkli kükürt mineralinin oluşumuna neden olur. Tendürek'in güneyindeki Çaldıran merkezinden ise zeminden CO2 çıkışı gözlemlenir ve yapılan araştırmalar magma kökenli olduğunu ortaya koymuştur. Dağın çevresindeki soğuk su kaynaklarında, Tendürek sistemi kaynaklı flor zenginliği tespit edilmiştir.