AIDS nedir? Belirtileri Neler? Nasıl bulaşır? Tedavisi var mı?

Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu olarak adlandırılan AIDS (HIV) hastalığı, virüs kaynaklı bir bağışıklık problemidir.

HIV virüsü, vücudun savunmasında önemli rol oynayan hücreleri yok ederek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.

HIV/AIDS olarak da kısaltılan bu hastalıkta, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ağır enfeksiyonlar, kanser ve benzeri hastalıklar ortaya çıkabilir.

HIV virüsüne maruz kalan kişilerde hastalığın erken evrede tespit edilmesi ve sağlıklı bireylere bulaşmasının önlenmesi için belirti ve bulguların bilinmesi önemlidir.

Ayrıca, hastalığın bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır.

BELİRTİLERİ NELER?

HIV virüsü vücuda girdikten sonra uzun yıllar boyunca herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Hastalığın ilerleme hızı ve ilk belirtilerin ortaya çıkışı, virüsün vücuda giriş şekline göre değişiklik gösterir.

HIV virüsü, vücuda girdikten hemen sonra çoğalmaya başlar ve aylar veya yıllar boyunca farklı hızlarla çoğalmayı sürdürür. Vücuttaki virüs seviyesi belirli bir sınırı geçtikten sonra AIDS hastalığına ait ilk belirtiler gözlenir. Bu belirtiler, günlük yaşamı etkileyen belirtiler olmayabilir ve kolay fark edilmeyebilir.

AIDS hastalığının başlangıcı ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, aralıklı ishal problemi, ağızda beyaz lekelerin görünümü ve sık sık hasta olma gibi belirtiler görülebilir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte ise istem dışı hızlı kilo kaybı, uzun süreli ishal, gece terlemesi, sık tekrarlayan ateş, ağız içinde derin beyaz yaralar, vücudun çeşitli bölgelerinde pembe, kırmızı veya mor lekeler, çeşitli solunum yolu hastalıkları ve unutkanlık gibi şikâyetler meydana gelebilir.

Sağlık Haberleri