Arz tarafında ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ekimde günlük 100 bin varil üretim kesintisine gitme kararı piyasalar üzerinde etkili oluyor. Böylelikle petrol fiyatları 24 Şubat''ta Rusya''nın Ukrayna''yı işgalinden önceki seviyelere gerilemiş oldu.
Petroldeki düşüşte Çin''de corona virüs önlemlerinin artırılması ve başlıca merkez bankalarının faiz artırımlarının küresel resesyona yol açarak talebi düşüreceği endişesi etkili oldu. Çin''in Chengdu kentinin de bulunduğu bölgelerde uygulanan tecrit 21,2 milyon kişiyi etkilerken dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan ülkede talebi de düşürdü. Piyasa oyuncuları tarafından "sembolik bir düşüş" olarak algılanan bu karar sonrası arz daralmasına ilişkin endişeler yerini, uygulama zorlukları nedeniyle gerçekleşecek kesintinin bu seviyenin de altında kalacağına dair beklentilere bıraktı.
RUSYA PETROL VE PETROL ÜRÜNÜ SATMAYACAKLARINI AÇIKLAMIŞTI
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle etkilenen petrol arzı ise fiyatların düşüşünü sınırlıyor.
ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya''dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları, geçen hafta Almanya''da düzenlenen toplantının ardından, Rus petrolüne tavan fiyatı uygulama planının onaylandığını bildirmişti.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ise Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulanmasını destekleyen ülke ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satmayacaklarını açıklamıştı.
Brent petrolde teknik olarak 91,71 ile 92,07 dolar aralığının direnç, 91,35 ile 90,99 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.