Allianz Trade iflaslar yeni yılda yüzde 8 artacak!

Allianz Commercial, 3 binden fazla risk yönetimi uzmanının görüşleri ile hazırlanan 13. Allianz Risk Barometresi'ni duyurdu. Bu yıllık küresel iş dünyası riskleri araştırması, dünya genelindeki 92 ülkeden uzmanların katılımıyla oluşturuldu. Risk Barometresi'nde, küresel ticaretin önde gelen endişe kaynakları arasında siber saldırılar öne çıkıyor.

Allianz Risk Barometresi, dünya genelindeki işletmeler, Allianz müşterileri, brokerler ve sektörel ticaret kuruluşlarıyla yapılan bir risk anketine dayanıyor. Yıllık geliri 500 milyon dolardan fazla olan büyük ölçekli şirketlerin yüzde 44'lük katılım oranıyla en çok yanıt verdiği ankette, küresel ticari risklerin 2024 yılındaki öne çıkan başlıkları siber saldırılar, ticari faaliyetlerde duraksama ve doğal afetler olarak sıralanıyor. İklim değişikliği ise listede yedinci sırada yer alırken, nitelikli iş gücü eksikliği onuncu sırada bulunuyor.

Allianz Trade’in iflas raporuna göre, küresel çapta bu yıl iflaslar yüzde 8 artacak. 2022'deki küçük bir toparlanmanın ardından, 2023'te hızlanan bir yüzde 7'lik artışın gerçekleşmesi bekleniyor. İflaslar arasındaki artışın temel nedeni, şirketlerin gelirlerindeki yavaşlama, fiyatlandırma gücünün azalması ve küresel talebin zayıflamasıdır. Allianz Trade ekonomistlerine göre, 2025 yılına kadar likidite pozisyonlarında düzelme beklenmiyor.

Rapora göre, Euro Bölgesi'nde 3,4 trilyon euro ve ABD'de 2,5 trilyon dolar seviyesindeki önemli miktardaki nakit fazlalarına rağmen, bu nakit tamponları özellikle büyük firmalar ve belirli sektörlerde yoğunlaşmış durumda. Genel olarak, düşük büyüme nedeniyle çoğu şirketin nakit pozisyonlarını artıramadığı belirtiliyor. Raporda, konaklama, ulaştırma ve perakende sektörlerinin en kırılgan olduğu ve inşaat sektörünün de bu eğilimi takip ettiği ifade ediliyor.

Allianz Trade iflas raporuna göre, 2023 yılında gelişmiş ekonomilerin çoğunda iflaslardaki normalleşme tamamlandı. 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşması beklenen ülkeler arasında Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık da bulunuyor. ABD'de ise bu yıl ticari iflasların yüzde 22 oranında artması öngörülüyor. Raporda, küresel çapta iflas rakamlarının istikrara kavuşması için GSYH büyümesinin iki katına çıkması gerektiği, ancak bunun 2025 yılından önce zor göründüğü ifade ediliyor.

Ekonomi Haberleri