Almanya'da yatırımcı güveni 2 yılın rekoruna ulaştı

Almanya'da yatırımcı güveni, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimi beklentisiyle mart ayında beklentilerin üzerinde artarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Almanya'nın Mannheim kentindeki Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin mart ayı sonuçlarını açıkladı. Endeks, martta önceki aya kıyasla 11,8 puan artarak 31,7 puana yükseldi. Şubatta 19,9 puan olan endeks, bu ay sonuçlarıyla dikkat çekti. Endeksin art arda sekizinci ayda yükselmesi, Rusya-Ukrayna Savaşı öncesindeki seviyesine yaklaşması dikkat çekti.

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, Almanya'ya ilişkin ekonomik beklentilerin önemli ölçüde iyileştiğini belirtirken, ankete katılanların yüzde 80'inden fazlasının ECB'nin önümüzdeki altı ay içinde faiz oranlarını düşüreceğini öngördüğünü ifade etti.

Alman ihracat sektörünün Çin'e yönelik artan ekonomik beklentilerin yanı sıra doların avro karşısında beklenen değer kaybından da faydalandığını belirten Wambach, şirketlerin mevcut ekonomik durum değerlendirmesinin ise düşük bir seviyede kalmaya devam ettiğini söyledi. Bu durumun, artan ekonomik beklentileri bir miktar azalttığını belirtti.

Analistler, düşük faiz oranlarının yatırımlar için verilen kredileri ucuz hale getirerek ekonomiyi canlandırmasını bekliyor.

Geçen yılki durgunluğun ardından Alman ekonomisinin bu yıl daha iyi bir performans göstermesi pek olası görünmezken, ülkenin önde gelen ekonomi düşünce kuruluşları da 2024'te yüzde 0,5'in altında çok düşük bir büyüme bekliyor.

Avro Bölgesi'nin ekonomik gelişimi hakkındaki değerlendirmeler de finansal piyasa uzmanları arasında arttı. Söz konusu gösterge, martta bir önceki aya göre 8,5 puan artarak 33,5 puana yükseldi.

Ekonomi Haberleri