Türkiye'de yüksek enflasyon, vatandaşların mevduat biriktirme alışkanlıklarını köklü bir şekilde değiştirirken, küresel risk faktörlerinin artmasıyla altına olan talep rekor seviyeye yükseldi.
Bireysel ve özel şirket altın alımları 2023'te son 50 yılın en üst seviyesine ulaştı. Geçen yıl gerçekleşen 319 tonluk altın ithalatı ise bu dönemin en yükseği olarak kayıtlara geçti.
ALTIN İTHALATINDA KISITLAMALAR ETKİSİNİ GÖSTERDİ
Yeni ekonomi yönetimi, 28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve başladı ve uyguladığı parasal sıkılaşma önlemleriyle birlikte altın ithalatına yönelik yeni kısıtlamalar getirdi; bu tedbirlerin etkisi, 2024 yılının başındaki paylaşılan verilerde gözlendi.
YURT DIŞINDAN ALINAN ALTIN SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, Ocak ayında altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83,1 düşüş göstererek 68.330 kg'dan 11.546 kg'a geriledi. Aynı dönemde gümüş ithalatı da yüzde 74,4 oranında azalarak 73.077 kg'dan 41.891 kg'a düştü.
Temmuz ayında ilan edilen Resmi Gazete kararı, Türkiye-AB Gümrük Birliği dışındaki ülkelerden gerçekleştirilecek altın ithalatına yüzde 20 oranında vergi uygulanmasını içerirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın getirdiği bir kararla kota uygulaması genişletildi ve yurt dışından altın alımında bildirim şartı getirildi.
Yapılan adımların ardından Eylül ayında ithal edilen altın miktarı, Mayıs ayından sonra en düşük seviyeye inerek 14.961 kilograma geriledi. Ağustos ayındaki 21.223 kilogramlık ithalattaki büyük düşüşün sebebi olarak gösterilen kısıtlayıcı önlemlerle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı altın için yeni bir yasak getirdi.
ALTIN SAHİPLERİNE YENİ YASAK GELİYOR
Altın ve para piyasalarının uzmanı İslam Memiş, 2023 yılında altın işlemlerine getirilen kısıtlamalar sonrasında, yeni yılda gram altın üretiminin tamamen durabileceğini ifade etti.
Memiş, 22 ayarlık 1 gram altınların üretiminin planlandığını belirterek, bu durumun altın ve mücevher sektörüne zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.