İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz yıl işlenmemiş altın ithalatında uygulanan kota sisteminin Türk kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Sektörün birkaç yıl önce dünya liderliği hedeflediğini belirten Atayık, üreticilerin ve ihracatçıların, kota nedeniyle yurt dışı pazarlarda güçlük yaşadığını vurguladı.
Atayık, "İhracatçı firmalarımız, bugün kota uygulamasının yarattığı yüksek fiyatlar nedeniyle ihracat müşterilerinin önemli bir bölümünü kaybetme riskiyle karşı karşıya. Acil bir çözüm bulunmaz ve altın kotası tamamen kaldırılmazsa, Türk kuyumculuk sektörünün yıllardır kazandığı küresel pozisyonunu kaybetme riskiyle karşı karşıyadır." şeklinde konuştu.
Uygulamanın olumsuz etkilerini İstanbul Mücevher Fuarı'nda gözlemlediklerini ifade eden Atayık, odanın, uygulamanın sektörde ve kuyumculuk piyasasında yarattığı sorunları, Mücevher İhracatçıları Birliği, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası'ndaki kuyumculuk komiteleriyle ilgili bakanlık ve kurumlara aktardığını belirtti.
Atayık, "Sektör temsilcileri olarak yaptığımız görüşmeler sonucunda, kamu ve özel bankalarda faaliyet gösteren firmalarımız için altın kotasının kaldırıldığını gördük.
Son olarak Ticaret Bakanlığı, 'Yetki Belgesi' sahibi perakendeci kuyumculara ons başına 15 dolar ilave fiyatla, ihracatçılarımıza ise ons başına 10 dolar ilave fiyatla altına erişim imkanı tanıdı." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Atayık, ihracatçı şirketlerin yanı sıra orta ölçekli ve küçük üreticilerin de uygulamadan olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve yetki belgesi verilen kişilerin perakende satış yapan kuyum işletmeleri olduğunu, üreticilerin ise bu yetki belgelerine sahip olmadıklarını, ancak kapasite raporlarına sahip olduklarını açıkladı.
Atayık, şunları söyledi:
"Üreticilerimiz, sahip oldukları üretim kapasitesine göre belirleyecekleri fiyatlarla, kuyumcu meslek odaları, ticaret ve sanayi odaları aracılığıyla aldıkları kapasite raporlarına dayanarak, ihracatçılara uygulanan ons başına 10 dolar ek fiyatla altın gibi ham maddelere ulaşma imkanı bulmalıdır."
Atayık, bankalardaki kuyumcu firmalar için sunulan yeni olanakları olumlu karşılamakla birlikte, uygulamanın tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı.