Hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde değeriyle son yıllarda öne çıkan kimyasal element iridyum, çoğunluk olarak oda sıcaklığında katı halde bulunuyor.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, altın yeni yılda yerini artık iridyuma bırakacak. İrinyum nedir? Nerelerde kullanılır? İşte tüm detaylar…
İrinyum, ismini güçlü renkli bileşenleri temsil eden ve Yunanca'da gökkuşağı anlamına gelen "iris" kelimesinden alıyor.
Yunan mitolojisine göre "iris" tanrıların habercisi olarak kabul edilmiş ve gökkuşağının kişileştirilmiş halidir.
EN DAYANIKLI ELEMENTLERDEN BİRİ
Yüksek yoğunluklu olan iridyum, altın gibi tepkisizdir ve periyodik tablodaki en korozyona dayanıklı elementlerden biridir.
1803’TE KEŞFEDİLDİ
Kimyager Smithson Tennat tarafından keşfedilen iridyum, Fransız kimyagerler H.V. Collet-Descotils, A.F. Fourcroy ve N.L. Vauquelin gibi diğer isimlerle 1803 civarında keşfedilmiş olabilir. Bu element, platinin "aqua regia" adı verilen güçlü asit karışımında çözünerek bulunmuştur.
DOĞADA AZ BULUNUYOR
İridyum, ender bulunan saf formu nedeniyle nadiren kullanılan bir elementtir. Doğada çok az bulunur ve genellikle cevherlerde minimal miktarlarda bulunabilir. Örneğin, Güney Afrika, Alaska, Brezilya, Myanmar ve Rusya gibi ülkelerde iridyum bulunabilir.
NERELERDE KULLANILIR?
Kullanım alanları arasında otomotiv endüstrisi, kimyasal endüstri, elektronik, telekomünikasyon, tıp, radyoterapi, uzay ve havacılık endüstrisi, bilimsel araştırmalar, laboratuvar ekipmanları, saatçilik ve kuyumculuk bulunmaktadır.
ALTINDAN 2 KAT DAHA PAHALI OLACAK
Ancak, iridyumun çok nadir bulunması ve yüksek maliyeti sebebiyle son zamanlarda ons başına 4,500 dolarlık bir fiyata sahiptir. Bu da ons başına 2,082 dolar olan altın fiyatından iki kat daha yüksektir.