Merkez Bankası'nın hamlesiyle Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde düşüşler yaşanmaya devam ederken, ünlü ekonomistlerden dikkat çeken KKM uyarısı geldi.
116
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 17 Kasım haftasında 70 milyar 886 milyon liralık düşüş yaşandı. Böylece KKM'de 13 haftadaki toplam düşüş 640 milyar 46 milyon lirayı buldu.
216
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankalarda Kur Korumalı Mevduat (KKM) hacminde büyük düşüş yaşandı.
316
Kur Korumalı Mevduat'ta çıkışlar sonrası düşüşler sürerken, ekonomistler Tunç Satıroğlu ve Barış Soydan'dan dikkat çeken uyarılar geldi.
416
Ekonomist Tunç Satıroğlu, "Altın yatırımı önerdiğim için altından dönüşümlü KKM'de kalınabilir" diyerek yatırımcılara açıklamada bulunurken, altın dönüşümlü KKM için ekonomist Barış Soydan, güncel faiz oranlarını açıkladı.
516
Ekonomist Tunç Satıroğlu, "KKM ile ilgili çok soru geliyor. Zaten altın yatırımı önerdiğim için altından dönüşümlü KKM'de kalınabilir. Diğer KKM'den çıkılıp altın alınabilir. Altın sadece fiziki veya gram altın olarak alınabilir. Diğer seçenekleri neden tavsiye etmediğimi defalarca anlattım" ifadelerini kullandı.
616
Ekonomist Barış Soydan, "TL'den dönüşümlü kur korumalı eriyor ama altından dönüşümlü KKM'de patron çıldırdı. Altın karşılığı KKM'deki bonus yıl sonu yaklasırken bazı bankalarda %8'e yükseldi: 3 aylık KKM bonus %4 6 aylık KKMbonus %7 12 aylık KKM bonus %8" dedi.
716
KKM hacmi 17 Kasım ile biten haftada 2 trilyon 767 milyar TL’ye (97 milyar dolar) geriledi. Böylece, KKM'de düşüş serisi 13. haftaya yükseldi. KKM hacmi önceki hafta ise (10 Kasım ile biten haftada) 82,8 milyar TL’lik düşüş kaydetmişti.
816
İLK ADIM AĞUSTOS'TA ATILDI
Merkez Bankası ilk olarak 20 Ağustos tarihinde Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, KKM'yi azaltacak bir düzenlemeye gitti.
Düzenlemeyle, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi. Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçildi.
916
Bankalara yolladığı talimata göre TCMB, TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak, geçilecek TL mevduatın vadesini ise en az 32 gün olarak belirledi.
1016
14 Eylül'de ise Resmi Gazete'de yayımlanan kararla KKM'de zorunlu karşılıklar yükseltildi. Buna göre 6 aya kadar vadede zorunlu karşılık oranı yüzde 25, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadede ise yüzde 5 olarak belirlendi.
1116
TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.
1216
Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15'ti.
1316
Kararla piyasada oluşan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM'de uzun vade öne çıkarılacak.
1416
Son olarak kasım başında Resmi Gazete'de yayımlanan TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'ne göre KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.