Amerikan doları bir ölçüt para birimi olarak kabul edilir ve dünya çapında işlemlerde en çok kullanılan para birimidir. Buna ek olarak, ABD dışındaki birçok ülkede resmi para birimi olarak kullanılırken, birçok ülkede de resmi olmayan şekilde ülkenin kendi parasıyla birlikte kullanılır.
DOLAR NEDEN ÖNEMLİDİR?
Amerikan doları dünyadaki en önemli ve güvenilir para birimidir. Çoğu uluslararası ticaret dolar üzerinden yapılır, bu nedenle değerinin çoğu ülkenin uluslararası ticareti üzerinde önemli ve doğrudan bir etkisi vardır. Dolar, altın ve petrolün de dahil olduğu emtia piyasasında standart para birimi olarak kullanılır ve bu nedenle emtia fiyatları üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Dolar aynı zamanda dünyanın önde gelen rezerv para birimidir. Küresel hükümetler ve özel kuruluşlar tarafından tutulan yabancı rezervlerin en büyük yüzdesini temsil etmektedir. Ayrıca ABD Doları küresel ölçekte en likit tahvil piyasasını sunmaktadır.
DOLAR KURU NEDİR?
Dolar kuru, bir para biriminin Amerikan doları (USD) karşısındaki değerini ifade eder.
DOLAR KURUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Dolar kurunu etkileyen faktörler üç gruba ayrılabilir:
1- Arz ve Talep Faktörleri
ABD, ürün veya hizmet ihraç ettiğinde, dolar için bir talep yaratır çünkü müşterilerin mal ve hizmetler için dolar olarak ödeme yapması gerekir. Bu nedenle, ülkeler dolar ile ödeme yapmak için kendi para birimlerini satarak yerel para birimlerini dolara dönüştürmek zorundadır. Buna ek olarak, ABD hükümeti veya büyük Amerikan şirketleri, yabancı yatırımcılar tarafından satın alınan sermayeyi artırmak için tahvil ihraç ettiğinde, daha sonra bu ödemelerin dolar olarak yapılması gerekecektir. Bu aynı zamanda ABD'ye ait hisse senetlerinin ABD dışındaki yatırımcılar tarafından alınması durumunda da geçerlidir; yabancı yatırımcıların bu hisse senetlerini dolar ile satın almaları için kendi paralarını satıp dönüştürmeleri gerekir.
Bu örnekler ABD'nin dolar için nasıl daha fazla talep yarattığını ve bunun karşılığında dolar arzı üzerinde nasıl baskı oluşturduğunu ve doların, dolar almak için satılan diğer para birimlerine göre değerini nasıl artırdığını gösteriyor. Bu sebeplerden dolayı ABD doları, küresel ekonomik belirsizlik zamanlarında güvenli bir sığınak olarak kabul edilir, bu nedenle ABD ekonomisinin performansındaki dalgalanmalara rağmen dolar talebi sıklıkla devam edebilir.
2- Piyasa Psikolojisi
ABD ekonomisinin zayıflaması ve işsizliğin artması nedeniyle tüketimin yavaşlaması durumunda; ABD, yerel para birimine dönmek için tasfiye olasılığı ile karşı karşıya gelebilir; bu tasfiye tahvil veya hisse senetlerinin satışından gelecek nakit geri dönüşü şeklinde sağlanabilir. Yabancı yatırımcıların yerel para birimlerini geri almaları dolar üzerinde hafifletici bir etkiye sahiptir.
3- Teknik Faktörler
Bordro verileri, GSYİH verileri ve ekonomide güç veya zayıflığı temsil eden çeşitli hükümet istatistikleri doların değerindeki değişimi etkileyen teknik faktörlerdir.