Anayasa Mahkemesi'nden flaş Osman Kavala kararı

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Osman Kavala'nın hak ihlali ile ilgili başvuru dosyasını Genel Kurul'a sevk etti. Kavala, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Gezi Davası’nda tahliye edilen ancak serbest bırakılmadan bu kez 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili suçlanarak tekrar tutuklanan Osman Kavala’nın özgürlüğünü ihlal gerekçesiyle yaptığı başvuru Anayasa Mahkemesi (AYM) 1. Kısımı’nda alınan kararla dosya AYM Genel Kurulu’na gönderildi. Kavala, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

"YETKİLİ BİRİMİN OLAYI GENEL KURULA GÖTÜRMEK İSTEMESİ..."

Durum ile ilgili açıklamada bulunan Avukat Celal Ülgen: Bireysel başvuruları incelemekle yetkili olan esas olarak bölümler ve komisyonların görev alanına dahil olmakla birlikte bireysel başvurulara ilişkin olarak bölümlerin kararları arasında oluşmuş veya oluşabilecek farklılıkları gidermek ve bölümlerce Genel Kurul’a sevk edilen konuları karara bağlamakla de genel kurul görevlidir. Burada başvuruyu incelemekle yetkili birimin olayı Genel Kurul’a götürmek istemesi verilecek karara önem kazandırmasını istediği anlamı da çıkabilir.

GÖRÜŞÜLMESİ ERTELENMİŞTİ

Birinci Bölüm tarafından “başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28. maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurula sevki”ne karar verildi. Bu karar gereğince, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bireysel başvuruyu daha sonra ele alacak. Kavala’nın bu bireysel başvurusu, Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümünce 29 Eylül’de ele alınmış ve başvurunun görüşülmesi ertelenmişti.

2019'DA REDDEDİLMİŞTİ 

Osman Kavala’nın avukatlarının, “tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” iddialarıyla ilgili daha önce yaptığı bir bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 22 Mayıs 2019’da reddedilmişti. Genel Kurul kararı 5’e karşı 10 üyenin oy çokluğuyla almıştı. Gezi olayları ile bağlantılı suçlamalar nedeniyle 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala, 3 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunuyor.

 

Yaşam Haberleri