Andız nedir, ne işe yarar?

Toros Dağı eteklerinde, Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde yaygın olarak yetiştirilen ağacın dallarından, meyvesinden ve kozalağından yararlanılarak andız pekmezi yapılır. Acımtırak tadı ile kendine özgü olan andız pekmezi, yüksek besin değeri ile bilinir. Peki, bu şifalı bitkinin faydaları nedir? İşte detaylar…

Andız Nedir?

Türkiye, Suriye, Lübnan ve Yunanistan’da yetiştirilen ardıç olarak da bilinen andız, iğne yapraklı, servigiller familyasına ait 10-15 metre uzunluğunda olan, kışın yapraklarını dökmeyen, meyveleri ise ekim ayında olgunlaşan bir ağaçtır.

Andız Pekmezi Nedir?

Andız pekmezi, andız ağacının gövdesinde yer alan özünün(meyvesinin) kaynatılıp, şeker ilavesi ile hazırlanan şifalı bir pekmez türüdür.

Alternatif tıpta da sıklıkla kullanılan ve geleneksel yöntemlerle üretilen andız pekmezi, besin değeri ve kendine özgü tadı ile diğer pekmezlerden ayrılır. Pekmezin yapımında hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Pekmezin üretim aşamalarında doğal yöntemler ön plana çıkar.

Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir?

  • Antioksidan etkisi ve probiyotik içeriği bulunan andız pekmezinin faydaları şunlardır:
  • Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır.
  • Astım ve bronşite iyi gelirç
  • Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
  • Saç dökülmesini önlemeye destek olur.
  • Kan dolaşımına katkı sağlar
  • Ödem ve şişliği azaltır
  • Kuru öksürüğü hafifletebilir.
  • Eklem ağrılarını azaltır.
  • Balgam atılması kolay hale gelir.
  • Böbrek taşı oluşumunu önler.
  • Ağız içi yaraların tedavisinde de etkilidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Şifalı Bitkiler Haberleri