Ankara’da kızartma yağları mercek altına alındı

Ankara'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı gıda kontrol ekipleri, 'fast food' tarzında hızla gıda üreterek tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek potansiyel riskleri önlemek amacıyla kızartma yağlarına yoğun bir denetim yapıldı.

Bu denetim kapsamında iş yerlerinde kullanılan kızartma yağlarından numune alınarak insan vücudunda kansere sebep olan polar maddeleri tespit edildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün yaptığı açıklamada, 10 gün boyunca toplu tüketim yerlerinde, kızartmada kullanılan katı ve sıvı yağlara yönelik detaylı denetimlerin yapılacağını duyurmuştu. Bu duyuru üzerine yurt genelinde benzer denetimlere hız verildi. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Yenimahalle ilçesinde bir alışveriş merkezinde faaliyet gösteren iş yerlerine odaklanarak denetimlerini gerçekleştirdi. Ekipler, işletmelerin hijyen belgesi, işletme kayıt belgesi, tedarik faturaları ve baca temizliği belgelerini kontrol ederek, kızartmalarda kullanılan yağlardan numuneler aldı. Alınan yağ örnekleri, laboratuvarda detaylı analizlere tabi tutularak polar madde içerip içermediği incelenecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdürü Bülent Korkmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kızartma yağları denetimine ilişkin bilgi verdi. Korkmaz, "Ankara'da yaklaşık 300 denetçimizle beraber toplu tüketim yerlerinde, restoranlarda, kafelerde özellikle kızartmada kullanılan bitkisel kökenli yağlara yönelik denetimler yapılmakta. Uzman gıda mühendisleri, denetçiler tarafından yağlarda ısı ölçümü yapıldı. Cihazlarla polar madde miktarına bakıldı, ısı miktarı ölçüldü. Asit miktarlarını ve polar madde miktarlarını ölçmek üzere numuneler alındı. Numuneler tam yetkili laboratuvarlarımızda analiz edilecek" dedi.

İlgili Haberler

Holistik sağlık uzmanı açıkladı: Salgınlardan korunmanın anahtarı 'burun duşu'

Sağlık Haberleri