Anne sütü enfeksiyon riskini azaltıyor

Uzman Dr. Şule Sayıner Şimşek, bebeklik döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı, büyüme ve gelişme için esas olduğunu belirterek, anne sütünün enfeksiyon riskini azalttığını söyledi.

Güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir ömür yaşamak anlamına geliyor. Güçlü bir bağışıklığa sahip olmak içinse doğru beslenmek kritik önemde. Anne sütünün enfeksiyon riskini azalttığına dikkat çeken uzmanlar bebeklik çağında doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Bebeklere ilk altı ay tek başına anne sütü verilmesi, altı ay sonrasında ise ek gıdaya başlanması öneriliyor.
Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek, bebeklik beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bebeklikte doğru beslenmenin, ilk altı ay tek başına anne sütü ve altı ay sonrasında güvenli tamamlayıcı beslenme ile birlikte iki yıla kadar devam ettirilebilecek anne sütü beslenmesi olduğunu belirten Şimşek, “Bebeklik döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı, büyüme ve gelişme için esastır” ifadesini kullandı.

Emzirme başarısı artırılmalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek, anne sütünün ishal ve akut solunum yolu enfeksiyon riskini azalttığını anlattı. Ciddi soğuk algınlığı ve kulak burun boğaz enfeksiyonlarının altı ay tek başına anne sütü alan bebeklerde yüzde 63 oranında daha az görüldüğünü belirtti. Emzirme başarısının artırılmasının önemine işaret eden Şimşek şöyle devam etti:
“Emzirme başarısı için doğum sonrası anne ile bebeğin hemen tensel temasının sağlanması, doğum sonrası rutin girişimlerin ertelenerek önceliğin emzirmeye verilmesi gerekir. İlk 24 saatte 8-12 kez emzirmenin teknik açıdan doğru bir şekilde sağlanması gerekir. Tıbbi bir gereklilik yoksa su, şekerli su, mama gibi takviyelerin verilmemelidir. Anneye D vitamini kullanması, doğru beslenmesi ve yeterli sıvı tüketmesi konusunda da öneriler verilmelidir. Hastane çıkışını takip eden 48-72 saat içinde emzirme süreci gözlemlenmeli ve sorunlar konuşulmalıdır. ”

Ek gıdaya ne zaman başlanmalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek, arzu edilenin bebeğin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi olduğunu belirtti. Yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdaya 17 haftadan önce başlanmaması gerektiğini belirten Şimşek, ek gıdaya başlama sürecinin 26 haftadan da geç olmaması gerektiğini vurguladı. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlar için de önerilerde bulunan Şimşek, “Katı gıdaya çok erken başlamak yerine formül sütler tercih edilmelidir. Altı aydan büyük bebeklerde anne sütü yetersiz ise gereğinden çok tamamlayıcı besin veya başka bir süt vermek yerine devam sütü ile destek verilmelidir” açıklamasında bulundu.

 

İlgili Haberler

Seçime günler kala son tahmin geldi: 2 yıl sonra enflasyon bu kadar olacak
Mourinho'dan hakem hatasına karşı kaset çözümü
Bir 5 senede ben sizi dolandırayım dedi! Alkış tufanı koptu

Sağlık Haberleri