700 bin ikinci el otomobilin piyasaya girişi ve ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 30’luk bir düşüş anlamına geliyor.
Hükümetin otomotiv piyasasındaki fahiş fiyatları düşürmek için aldığı sert tedbirler ve bayilerdeki sıfır otomobil bolluğu, ikinci el otomobillere olan ilgiyi azalttı. Ancak hala piyasada fiyat köpüğü olduğu belirtiliyor. İlgili bakanlıklar, fiyatların rayına oturması için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada “Hacizli araçlar ihale ile satılacak” dedi ve satış sürecinin 1 Kasım’da başlayacağını belirtti. Bu durumun ikinci el otomotiv pazarını nasıl etkileyeceği merak konusu.
Sektör temsilcileri, otoparklarda hacizli olarak bekleyen ciddi sayıda otomobil olduğunu ve bu hacmin piyasaya girmesi ile ikinci el fiyatlarında yüzde 30’a varan düşüşler olabileceğini ifade ediyor.
Bugün Türkiye’deki yediemin otoparklarında 2,2 milyon adet hacizli araç bulunuyor. Ancak ihale ile satılacak olan araç sayısı bir milyon civarında. Bu bir milyon adetlik rakamın 300 bini 20 yaş üzerinde ve yaşlı durumda. 700 bini ise satılabilir durumda olanlar.
Bu durum, en düşük ihtimalle 700 bin civarında bir ikinci el aracın piyasaya girişi anlamına geliyor. İnternette satışta olan toplam bir milyon adetlik ikinci el otomobil bulunduğu düşünüldüğünde, bunun yarısı kadar bir aracın piyasaya girmesi fiyatları ciddi anlamda düşüreceği anlamına geliyor.
Yapılacak olan ihalelerde araçların piyasa fiyatının yüzde 10-15 altında satılacağı belirtiliyor. Bu durum, hem hurda araçların değerlendirilmesi hem de kullanılabilir durumdaki araçların satışını sağlayacak. Böylece devlet icraya verilen araçların üzerinde biriken yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni tahsil edecek, borçlu da alacağını tahsil etmiş olacak.
Henüz netleşmemekle birlikte, araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi bekleniyor. Bu ihalelere girmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ihaleye konu olan mal için belirlenen tutarın teminat olarak yatırılması gerekiyor.
Yedieminlerde bulunan ve online ihale yöntemi ile satışa sunulan araçlarda otomobil detayları belirtilmiyor. Sektör temsilcileri bu nedenle ihale ile araç alacak olan vatandaşların satış sonrası mutlak bir ekspertize gitmesi gerektiğini ifade ediyor.