TÜVTÜRK, geçtiğimiz günlerde araç sahiplerinin düzenli olarak gerçekleştirmesi gereken muayene prosedürlerine ilişkin önemli bir bilgilendirme mesajı paylaşmıştı. Bu duyuruda, araçların güvenliğini ve çevreye duyarlılığını artırmayı hedefleyen yeni adımlar hakkında detaylı bilgiler yer aldı.
Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyondan fazla araç bulunmakta olup, bu araçların belirli periyotlarla TÜVTÜRK istasyonlarında muayene edilmeleri zorunlu.
Yeni bir otomobil satın alan sürücüler için ilk üç yıl boyunca muayene zorunluluğu bulunmamakta. Ancak, 2021 ve öncesine ait tüm araç sahiplerinin muayene sürelerinin geldiğinde TÜVTÜRK istasyonlarına başvurmaları gerekmekte.
Muayenesi yapılmamış araçların trafiğe çıkması yasaklanırken, bu durumun yarattığı yoğunluk ve sorunları azaltmak adına TÜVTÜRK çeşitli yeni adımlar atıyor. Önceki yıllarda, muayene süresini kısaltmak ve yoğunluğu azaltmak amacıyla egzoz emisyon ölçümü işlemini farklı yetkili bayilere devreden TÜVTÜRK, bu adımıyla birçok aracın muayene sürecini daha erken tamamlamasına olanak sağlamıştı.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, araç muayenelerinde kredi kartı ile yapılan ödemelerde "kredi kartı tahsilat farkı" adı altında 77 lira ek ücret alındığını belirtmişti. Bu iddiaların ardından TÜVTÜRK'ten konuya ilişkin açıklama geldi.
TÜVTÜRK, yaptığı açıklamada araç muayene ücretlerinin 2004 yılından beri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Yeniden Değerleme Oranı’na göre düzenlendiğini belirtti.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜVTÜRK arasında 2007 yılında imzalanan imtiyaz sözleşmesi uyarınca; TÜVTÜRK tarafından verilen araç muayene hizmetlerine ilişkin ücretlerin nakit olarak tahsil edildiği ve elde edilen gelirlerin yüzde 50’sinin doğrudan hazineye aktarıldığı ifade edildi.
Vatandaşlardan gelen yoğun talepler doğrultusunda, araç muayene istasyonlarında nakit ödemeye alternatif olarak 2021 yılı itibarıyla kredi kartıyla ödeme imkanı sunulduğu belirtildi.
Ancak, kredi kartı veya banka kartı ile yapılan ödemelerde, 6493 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca, müşterilere tek seferlik ödeme hizmeti sunan bir hizmet sağlayıcı firma üzerinden gerçekleştirildiği ve bu hizmet karşılığında hizmet sağlayıcı firma tarafından müşterilerden bir “hizmet bedeli” tahsil edildiği açıklandı. TÜVTÜRK, kredi kartı ile yapılan ödemelerde muayene ücreti haricinde herhangi bir ek ücret almadığını vurguladı.
TÜVTÜRK, basında yer alan “TÜVTÜRK’ün kredi kartı ile yapılan ödemelerde komisyon aldığına” dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamayı yaptıklarını belirtti.
Araç sahiplerinin bu konuda doğru bilgilendirilmesinin önemine dikkat çeken TÜVTÜRK, kredi kartı komisyonu alındığına dair haberlerin asılsız olduğunu kamuoyuna duyurdu.