Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın Orta Vadeli Programı'ndaki Yeşil Dönüşüm detayları, geniş araç sahibi kitlesini yakından ilgilendiriyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle, dünya genelinde düşük karbonlu ekonomiye geçiş ivme kazanıyor.
Seçim sonrasında gelen zamlar, vergi artışları ve ekonomik krizle boğuşan vatandaşlar, kiralarını zor ödeme noktasında zorlanıyor. KDV, ÖTV, MTV gibi vergilerin yanı sıra yeni bir vergi daha gündeme gelmiş durumda.
İktidarın KAV (Karbon Vergisi) kısaltmalı yeni bir vergi üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Gazeteci Turhan Bozkurt, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Karbon Vergisi'nin yakın bir gelecekte uygulanacağını iddia ederken, Maliye'de bu vergi için hazırlıkların yapıldığını belirtti.
Avrupa Birliği, enerji krizinin küresel etkilerini gözler önüne seriyor. 2053 yılına kadar sıfır emisyon hedefine odaklanan AB, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda adımlar atmaya devam ediyor.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın Orta Vadeli Programı, AB'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması'na (SKDM) geçiş dönemini etkili bir şekilde değerlendireceğini ve bu mekanizmadan hızlı etkilenecek sektörler için düşük maliyetli emisyon azaltım politikalarını uygulayacağını ortaya koyuyor.
KARBON VERGİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Karbon vergisi, sera gazı salınımını azaltma çabalarının bir parçası olarak uygulanan bir vergi türü olmakla beraber bu vergi, bir ürünün üretimi, tüketimi veya ithalatı sırasında ortaya çıkan karbondioksit emisyonlarına dayanır. Vergi miktarı, ürünün karbon ayak izine göre belirlenir ve temel amacı çevreye verilen zararın maliyetini içermek ve çevre dostu üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik ediyor.
KARBON VERGİSİNİ UYGULAYAN ÜLKELER
Bugün birçok ülke, Finlandiya'dan başlayarak benzer bir vergi modelini uygulamaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri, Japonya, Norveç, Birleşik Krallık, İsviçre, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkeler, kendi iç piyasalarında karbon vergisi uygulayarak çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlıyor.