Ağaoğlu, plaka tanıma sistemiyle giriş yapılan otoparkta giriş-çıkış saatlerinin belgelerde yer almaması nedeniyle "0-3 saat geçildi" beyanını kabul etmeyerek, başvurusunun reddi üzerine konuyu Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı.
Ağaoğlu, otoparkta yalnızca 1 saat kaldığını ve 2007 yılı UKOME kararına göre usulsüz ücret alındığını belirterek başvurdu; 20 liralık ücretin iadesine karar verilirken, Mecidiyeköy'deki AVM'nin bu tarifeyi uygulamayı sürdürdüğü öğrenildi.
TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu, Mecidiyeköy'deki bir AVM otoparkında 0-3 saatten kısa süre kalmasına rağmen talep edilen 20 liralık ücreti reddedip Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. başvurusu reddedilince konuyu taşıdığı Tüketici Mahkemesi'nde ücretin iadesini kazandı.
Daha önce Ulaştırma Koordinasyon Merkezleri'nin (UKOME) '0-3 saat ücretsiz' kararını uygulamayan iki işletmeye karşı da hukuki mücadelesini kazanan Ağaoğlu, otoparklarda giriş ve çıkış saatlerinin ibraz edilmesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ağaoğlu, “Aynı işletmenin Ataşehir’deki AVM otoparkıyla de mücadele verdim ve orası 0-3 saat ücretsiz oldu. Yine, Ümraniye’deki farklı bir AVM’nin otoparkıyla aynı mücadeleyi verdim ve 0-3 saati ücretsiz hale getirdiler. İşletmeye sizinle de mücadele vereceğim deyip 20 lirayı kabul etmedim" dedi.
Ağaoğlu, UKOME'nin 2007'de belirlediği '0-3 saat ücretsiz' kuralının bazı AVM'lerde uygulanmadığını belirterek tüketicileri bu saatlerde ödeme yapmamaları konusunda uyardı. Ayrıca, otopark plaka tanıma sistemlerindeki sorunlara dikkat çekerek, giriş ve çıkış saatlerinin ibraz edilmesinin önemini vurguladı.
ÜÇ SAAT ÜCRETSİZ KURALI VAR
Alışveriş merkezlerinin otoparklarında üç saat ücretsiz kuralı olduğunu ifade eden Ağaoğlu, "Bu AVM'lerin birçoğunda plaka okuma sistemine geçildi. Vatandaş olarak orada üç saatten az kalınca da ücret alınması sürdürülüyor. Ben Mecidiyeköy'de çok bilinen büyük bir alışveriş merkezine girdim. Üç saat dolmamıştı. Bir saati biraz geçmişti. Çıkışta bariyer açılmadı. Arkamda kuyruk oldular. Sinirlendim, geri geri çıktım, gittim. ‘Burada bir saati geçince ücret alıyoruz' dediler. Ben orada kartvizitimi bıraktım. Beni aradılar. 'Biz ücreti iade edelim' dediler. ‘Hayır hiç kimseden almamanız gerekiyor. Üç saat dolmadan kimseden almayacaksınız. Ben bu işin peşini bırakmam’ diyerek Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdum. Tüketici Hakem Heyeti'ne 'Aydın Ağaoğlu'nun aracı üç saatten fazla kaldı' diyerek yalan bir beyanda bulunmuşlar. Ama benim elimde kayıt yok çünkü ödeme belgemde giriş çıkış saatleri yazılmamıştı, ispat edememiştim. Tüketici Hakem Heyeti beni haksız buldu. Talebimi reddetti" dedi.
İNTERNETTEN HAKLARINI ARASINLAR
Ağaoğlu, “Konuyu hukukçu arkadaşlarımızla, Tüketici Mahkemesi’ne taşıdık. Mahkeme, 'burada otopark işletmesi dosyaya giriş çıkış kayıtlarına ait belge sunamadığından tüketici haklıdır' dedi.
20 LİRAYI KABUL ETMEDİM
Ağaoğlu, “20 lira bir ücret aldılar. Kartımı bıraktım ve beni on dakika sonra aradılar. 'Hemen iade edelim' dediler. 'Hayır, sizin Ataşehir'de işlettiğiniz bir AVM otoparkında aynı durumla bir süre önce karşılaşmıştım' dedim. Orada da mücadele vermiştim ve orası üç saat ücretsiz. Ümraniye'de bir alışveriş merkezinde İstanbul'da yine üç saat ücretsiz hale gelene kadar mücadele verdim. 'Sizinle de mücadele vereceğim' deyip 20 lirayı kabul etmeyip durumu ve dosyayı Hakem Heyeti'ne aktardım" dedi.