Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortasındaki arz sorununu gidermek ve sigortalıların mağduriyetlerini önlemek amacıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde oluşturulan Trafik Teklif Platformu'nun işleyişini düzenlemek üzere bir genelge yayınladı.
Genelge, platforma üyelik, aracılık sözleşmesi, teklif verme ve poliçe düzenleme konularını içermekte olup, 19 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
SEDDK tarafından yapılan açıklamada, Sigorta Aracıları İçin Teklif Platformu'nun sigorta aracıları (acente ve broker) tarafından zorunlu trafik sigortası tekliflerinin alınması ve poliçelerin SBM üzerinden düzenlenmesi amacıyla kurulduğu belirtildi.
Platforma şirketlerin üyeliklerinin zorunlu olduğu, aracılar içinse üyeliğin isteğe bağlı olduğu ve aracılar tarafından üyelik ücretinin ödeneceği vurgulandı. Ayrıca, şirkete olan aracı komisyon borcunun veya SBM’ye Platform üyelik ücretinin ödenmemesi durumunda aracının üyeliğinin askıya alınacağı ifade edildi.
Açıklamada, Platform Aracılık Sözleşmesi'nin isteğe bağlı olduğu ve sözleşmenin kurulması ve sonlanmasına ilişkin işlemlerin genel hükümlere tabi olduğu belirtildi. Bu sözleşmenin kurulmasının her iki taraf için de isteğe bağlı olduğuna dikkat çekilirken, sözleşme sürecinin tüm taraflar için şeffaf ve adil bir şekilde yürütüleceği vurgulandı.
"Platform Aracılık Sözleşmesinin oluşturulmasında; teminat mektubu talep edilmeyecek veya kefalet sigortası istenmeyecektir. Ayrıca, sadece tek bir sigorta şirketi ile çalışma zorunluluğu getirilmeyecektir. Portföy haklarına zarar verecek düzenlemeler yapılmayacaktır.
Platformun işleyişi iki aşamada gerçekleşecektir. İlk aşamada, sigorta aracıları, halihazırda anlaşmaları bulunan sigorta şirketlerinden 10 dakika içinde teklif alacaklardır. Bu şirketler tarafından verilen teklif numaraları üzerinden, poliçe şirket ekranlarından düzenlenecektir."
Açıklamada, ilk aşamada belirtilen şirketlerden zamanında teklif alınamaması durumunda, Platform Aracılık Sözleşmesi kapsamında ilişki kurulan diğer sigorta şirketlerinden teklif alınabileceği ikinci aşamaya geçileceği belirtilmektedir.
"Bu aşamada da 10 dakika içinde ilgili şirketler tarafından teklifler verilecek ve bu teklif numaraları üzerinden poliçe düzenlenecektir. Sigorta şirketleri, Platform üzerinden verilen tekliflerle düzenlenen poliçelerin prim tahsilatı konusunda (taksit sayısı vb.) Platform dışındaki poliçelere göre zorlaştırıcı şartlar belirleyemeyeceklerdir. Şirketlerin teklif vermemesi ve verilen teklifin gün sonuna kadar poliçe düzenlenmemesi, poliçe düzenlemeden kaçınma olarak kabul edilecektir" şeklinde bilgi verildi.