Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha etkin kullanımı ve korunması hedefi doğrultusunda çeşitli alanlarda yoğun bir çalışma temposu içerisinde.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha etkin kullanımı ve korunması amacıyla stratejik adımlar atıyor.
Bu çerçevede gerçekleştirilen faaliyetler arasında arazi toplulaştırma, tarımsal ovaların korunması, arazi kullanım planlaması ve işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması gibi önemli adımlar öne çıkıyor.
Türkiye'de tarım arazilerinin verimliliğini artırmak amacıyla 1961 yılından bu yana yürütülen arazi toplulaştırma çalışmaları, 2002 yılı itibariyle tescili tamamlanan alanın 4,5 milyon dekardan fazlasına ulaştı. Bu yıl sonuna kadar ise bu alanın 72,7 milyon dekara çıkması hedefleniyor.
Ülkede koruma altına alınmış 440 büyük ova bulunuyor ve bu yıl içinde 24 ovanın daha çalışmaları tamamlanarak onay aşamasına getirildi. Toplamda 500 ova olması için çalışmalar sürüyor.
Su potansiyeli ve toprak veri tabanı temel alınarak yapılan arazi kullanım planlaması kapsamında, toprak sınıflamaları yapılarak Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Yalova'da 1,9 milyon hektarlık alanda çalışmalara başlandı.
İşlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla yapılan değişikliklerle, iki yıl boyunca kiraya verilecek araziler için kira bedeli ödenerek tarımsal üretim destekleniyor. 2024 ve 2025 yıllarında işlenmeyen tarım arazilerinin tespiti ve kiralamaların başlaması planlanıyor.
Su kaynaklarının tarımsal faaliyetlere bağlı kirliliğe karşı korunması için nitrat kirliliği izleme çalışmaları yürütülüyor. Nitrat Eylem Planı ile arazi, gübreleme, hayvansal gübre ve sulama yönetimlerinde koruma tedbirleri alınması amaçlanıyor.
Bu kapsamda tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine karşı önlemler alınarak su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde korunması hedefleniyor.