Komisyon toplanıyor: Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu oluşturan, İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri, ara zam talebiyle yarın toplanıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu''nda işçi kesimini temsil eden Türk-İş''i ve işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, 29 Haziran Çarşamba günkü toplantıya davet edildi.

Enflasyonun ve peş peşe gelen zamların ücretlilerin belini büktüğü bir ortamda işçi, işveren ve hükümetten 5''er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyon, 2022''nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış için toplanacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

PATRONLARIN TALEPLERİ NELER?

Farklı işveren örgütleri ve ticaret odaları yükselen enflasyon nedeniyle asgari ücret zammının artırılması gerektiğini söyledi.

Ancak işveren asgari ücret artışını kendisi karşılamak istemiyor. Bunun yerine işsizlik sigortası ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim kesintisinin kaldırılmasını öneriyor.

TÜRK-İŞ''İN TALEPLERİ NELER?

Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay yaptığı açıklamada, “İşsizlik Fonu’ndan verilmesini istemiyorum. Benim paramı niye veriyorlar. Fondan verilmesi sağ cepten alıp sol cebe koymak olur. Prim indirimi yapılacaksa hazineden karşılanmalıdır. Asgari ücrete ara zammın maliyetini hazine ve işveren üstlenmeli” diye konuştu.

Atalay’ın asgari ücrete yönelik talebi ise son 6 aylık enflasyon oranında olması yönünde.

‘YOKSULLUK SINIRINI BAZ ALIYOR’

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücrete yönelik talepte bulunurken yoksulluk sınırını baz alıyor. DİSK, dört kişilik bir ailede 2 kişi çalıştığı düşünülerek asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından aşağı olmayacağı şekilde belirlenmesini talep ediyor.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) mayıs ayında yoksulluk sınırı ise 19 bin 220 TL oldu. DİSK aynı zamanda faturalara yapılan zamların geri alınmasını da talep ediyor.

Faturalardaki verginin kaldırılması gerektiğin aktaran DİSK, asgari ücretin yılda 4 defa belirlenmesini de taleplerı arasına alıyor.

TİSK: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN KAÇMAYACAĞIZ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu''ndan (TİSK) yapılan açıklamada ise, "İşverenler olarak her zaman tüm sorumluluklarımızı tam ve eksiksiz olarak yerine getirmenin bilinci içinde davrandık. Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadık. Bugüne kadar olduğu gibi bu süreçte de devletimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizeriz. Bu vesile ile asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağımızı ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile olası bir değerlendirmeye olumlu yaklaşacağımızı ifade etmek isteriz" denildi.

ŞU ANKİ ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN 253 LİRA

2021''de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50''lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

‘ÇALIŞMA HAFTA SONUNA VARMADAN BİTİRİLECEK’

AKP''li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı''nın ardından, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim" bilgisini paylaşarak, "Çalışma Bakanım, Asgari Ücret Tespit Komisyonuyla bir araya gelecekler ve bu çalışmayı da bu hafta sonuna varmadan inşallah bitirecekler" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler

Milyonların beklediği teklif kabul edildi
Uzman isimler masadaki asgari ücret formüllerini açıkladı
Asgari ücret için tüm hesaplar yapıldı: 1625 lira zam cepte!

Ekonomi Haberleri