Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85'inci yılı... Saygı, özlem ve minnetle anıyoruz!

Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, 1938 yılında saat 09.00'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu...

HATİCE ÖLMEZ/GÜNBOYU

Yıllarca sürecek olan yas... 1938'de Türkiye saati ile 09.05'te perşembe günü Dolmabahçe Sarayı'nda 57 yaşındayken hayata gözerini yuman, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve özlemle anıyoruz...

Atatürk'ün vefatı sadece Türkiye'de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılamaya devam ediyor. Bu özlem ve yas ilalebet sürecek.

Atatürk’ün ebediyete intikali, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya imzası ile yayımlanan 10 Kasım 1938 tarihli “Hükûmet Tebliği”nde Türk milletine ve dünyaya duyuruldu.

Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle tüm halkın ziyaretine bırakıldı.

Naaşı, daha sonra 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirildi ve 21 Kasım 1938'de büyük törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu.

Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi.

Hatta törende, Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşmış yabancı birçok generaller de bulundu. Çünkü ulu önder Atatürk'tü...

Tören sorumluluğu Atatürk’ün yakın silah arkadaşı İstanbul’da Birinci Ordu Müfettişi Orgeneral Fahrettin Altay Paşa’ya verildi.

Atatürk’ün ölümünden hemen sonra Başbakan Celal Bayar, Genel Sekreter Hasan Rıza Soyak’a yeni cumhurbaşkanı seçimi ve yeni hükümetin kurulmasına kadar, “tahnit” işlemlerinin yapılması emrini vermiştir.

Anıtkabir inşaatından dolayı naaşın uzun süre bekleyebileceği düşünülerek, ciddi bir tahnit işlemi yapılmıştır. Atatürk’ün naaşı, tahnit işlemine başlanmadan önce o zaman İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden olan Ord. Prof. M. Şerafettin Yaltkaya’nın nezareti altında İslam ananesine uygun olarak “yıkanmış ve kefenlenmiş”tir.

Tahnit işlemi, 11 Kasım 1938 günü akşam tamamlanmıştır. Tahnit işlemindeki başarının derecesi 15 yıl sonra Atatürk’ün naaşı Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrinden Anıtkabir’e taşınırken anlaşılmış; tabut açıldığında naaşın öldüğü ilk gündeki gibi durduğu görülmüştür. Ne yazık ki o tarihte Prof. Dr. Lütfi Aksu öleli iki yıl olduğu için hak ettiği tebrike mazhar olamamıştır.

Atatürk’ten sonra 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü, yeniden Başbakan olan Celal Bayar ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın kararları doğrultusunda “Muvakkat (geçici) Kabir” olarak “Anıt-Kabir”in inşasına kadar, Etnoğrafya Müzesi seçildi.

Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15'inci yılı olan 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledildi.

İlgili Haberler

"Boş mezar bulsan gireceksin" sözü İstanbul'da gerçek oldu
Bir ilk yaşandı! Kazakistan lideri konuştu Putin ve ekibi şoke oldu
Kırmızı Bülten'le aranan uluslararası kartel lideri İstanbul'da yakalandı!

Gündem Haberleri