Küresel piyasalarda Fed'in politika hatası yapma olasılığı ve ABD'de artan resesyon beklentileri, jeopolitik gelişmelerle birleşerek rekor düzeyde düşüşlere neden oldu. Borsa İstanbul da yeni haftaya sert satışlarla başladı.
BIST 100 endeksi, güne yüzde 6,7'lik bir düşüşle giriş yaptı ve endeks bazlı devre kesici devreye girdi. İşlemler yeniden başladığında satışlar yüzde 7'yi geçti ve endeks ikinci kez devre kesiciye takıldı.
BIST 30 vadelilerinde de düşüşler yüzde 7'ye kadar ulaştı.
Yeni hafta, Asya'daki keskin satışlarla piyasalarda tarihi bir çalkantıya yol açtı. Japonya'nın borsa endeksleri, 1987'den bu yana en büyük satış dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Güney Kore'deki Kosdaq endeksi de rekor düşüşler yaşadı.
ABD'de Cuma günü sert bir şekilde değer kaybeden hisse endeksleri, yeni haftaya da olumsuz bir başlangıç yaptı. Nasdaq 100 endeksi vadelilerinde düşüş yüzde 6'ya yükseldi. Piyasalarda, Fed'in para politikası ile ilgili belirsizlikler ve jeopolitik kaygılar, satış baskısını artırdı.
Yaşanan düşüşün ardından ekonomistlerin görüşleri de dikkatle takip ediliyor. Ekonomist Atilla Yeşilada, düşüşler sonrasında ‘al’ tavsiyesinde bulunarak X hesabında bir paylaşımda bulundu.
"BU FIRSAT PENCERESİ KOLAY KOLAY AÇILMAZ"
Yeşilada, “BİST-100 kaportayı dağıttı. Valla boşta param olsa, hisse alırım. Bu fırsat penceresi bir daha kolay kolay açılmaz. Borsa İstanbul ana endeksi iki devre kesicinin devreye girmesinden sonra sadece %4,5 düştü.
Merkez Bankası USD'nin yükselmesine izin verdi, CDS primlerinde bir miktar artış oldu... Türkiye bu mükemmel fırtınaya görece az yabancı finansal yatırımla yakalandığı için şanslı. Bana göre bu, ucuz TL varlıklarına yükleme yapmak için iyi bir fırsat” ifadelerine yer verdi.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.