ABD ekonomisindeki resesyon endişeleri ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz politikasında değişiklik yapması, carry-trade pozisyonlarının kapatılmasına yol açmıştı. Japonya'da yaşanan bu ekonomik karmaşa nedeniyle 5 Ağustos tarihi "Kara Pazartesi" olarak anıldı.
Bu tarihte Borsa İstanbul iki kez devre kesici uygulamıştı. Küresel kaosun üzerinden bir hafta geçmesine rağmen BIST 100 endeksi toparlanamadı. Japon hisseleri gün itibarıyla zararlarını telafi etmeye başlarken, BIST 100 endeksi bir haftalık süreçte yüzde 6 değer kaybetti.
MEVDUAT FAİZLERİNDE SINIRLI ARTIŞ
2023 yılında seçimlerin ardından ekonomi yönetimindeki değişiklikle birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayında politika faizini 3.400 baz puan artırarak yüzde 42,50 seviyesine yükseltmişti. Yılbaşından bu yana ise 750 baz puanlık ek bir artış gerçekleştirerek politika faizini yüzde 50'ye çıkardı.
Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı program ile birlikte, mevduat ve kredi faizlerinin politika faizi etrafında şekillendiği gözlemleniyor.
Bankaların Türk Lirası (TL) mevduat faiz oranı, 2 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 3 baz puan artarak yüzde 55,78 seviyesine çıktı. Öte yandan, dolar mevduat faizi 5 baz puan azalarak yüzde 1,73'e, euro mevduat faizi ise 14 baz puan azalarak yüzde 1,10'a geriledi.
Piyasalarda bu çalkantılar devam ederken, ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, hisse senetlerinden çıkış olacağını söyledi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Son dönemde Borsa'da yaşanan gelişmeler ve yüksek mevduat faizleri yatırımcıların dikkatini çekiyor. Atilla Yeşilada da enflasyonun düşüş göstermesiyle birlikte reel mevduat faizlerinin daha cazip hale geleceğini belirtti.
Yeşilada, "Bu durum, birçok yatırımcının hisse senedi yatırımlarından çıkarak yeniden banka mevduatlarına yöneleceğini gösteriyor" dedi.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.