TÜİK’in Ekonomik Güven Endeksi, Haziran ayında 95,8 iken, Temmuz ayında %1,5 oranında azalarak 94,4 değerine düştü. Bu durum, ekonomik faaliyette bir yavaşlama yaşandığını gösteriyor. BETAM’ın tahminine göre, yılın ikinci çeyreğinde GSYH %0,6 oranında daralacak.
Ağustos ayında BloombergHT’nin öncü güven endeksi gerilerken, TÜİK’in resmi endeksi bir önceki aya göre çok az değişerek yatay bir seyir izledi. Bu, özel tüketim talebinde Ağustos ayında da bir canlanma yaşanmadı.
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Para Analiz’de ‘Ekonomide soğuma Ağustos’ta da sürüyor’ başlıklı yazısında ekonomiye ilişkin çarpıcı ifadelere yer verdi. Yeşilada, “Ağustos ayına ilişkin veriler son 3-4 ayda sektörler geneline yayılan yavaşlama eğiliminin sürdüğüne işaret ediyor” şeklinde ifadelere yer verdi.
"ARTIŞ DEVAM EDECEK"
Hafta başında yayınlanan anketlere göre, ekonomide ılımlı bir durulma yaşandığına işaret eden Yeşilada, Akbank Ekonomik Araştırmalar Birimi 26 Ağustos tarihli raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Ağustos ayına ilişkin veriler son 3-4 ayda sektörler geneline yayılan yavaşlama eğiliminin sürdüğüne işaret ediyor. Bu yavaşlamada hem iç hem dış talep etkili olurken, veriler sert bir yavaşlamadan ziyade kademeli bir soğumayla daha uyumlu bir seyir izliyor. Geleceğe yönelik beklentiler de bu eğilimin kısa vadede benzer şekilde devam edeceği yönünde şekilleniyor.
Talep koşullarına bağlı olarak üretimde zayıflama sürüyor. Nitekim, kapasite kullanım oranı (KKO) mevsimsellikten arındırılmış olarak 0,2 puan daha azalışla %75,7’ye gerilerken, tarihsel ortalamasının da 0,6 puan altına inmiş oldu. Üretimdeki yavaşlama ve beklentilerdeki kademeli bozulma istihdam ve yatırım eğilimine de olumsuz yansımaya devam ediyor. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde işsizlikteki artışın devam etmesini olası görüyoruz.
Maliyet sorularındaki düşüş ise önemli ölçüde hız kaybederken, muhtemelen son dönemdeki kur ve parite hareketleriyle maliyet artışı beklentilerinde de bir yükseliş gerçekleşti.”
BETAM: EKONOMİ İKİNCİ ÇEYREKTE DARALACAK
BETAM Araştırma Merkezi uzmanları Ozan Bakış ve Tarık Kocar’ın incelemesine göre, 2024'ün ikinci çeyreğinde ekonomi hem yıllık hem de çeyreklik bazda daralma gösterecek diyen Yeşilada, verileri şu şekilde özetledi:
“Kesinleşen Nisan, Mayıs ve kısmen açıklanan Haziran ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,5 oranında küçülmesini bekliyoruz.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,6 azalacağını öngörüyoruz”