Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, tedavüldeki en yüksek banknotun hala 200 lira olması nedeniyle nakit para kullanımını zorlaştırıyor. Artan fiyatlar, milyonlarca vatandaşın ATM'lerde uzun kuyruklar oluşturmasına neden oluyor ve bankaların sunduğu günlük para çekim limitleri yetersiz kalıyor.
ATM'lerde para yetiştirmekte zorlanan bankalar, geçtiğimiz aylarda 10 ve 20 liralık bölmeleri iptal ederek bu alanlara 200 liralık banknotlar yerleştirdi ancak bu da nakit ihtiyacını karşılamada yeterli olmadı.
PARA ÇEKME LİMİTLERİ YENİDEN DEĞİŞTİRİLECEK
Yılın başında birçok özel banka, günlük ücretsiz para çekme limitini 5 bin TL'den 10 bin TL'ye yükseltti. Ancak yılın ilk yarısında görülen yüksek enflasyon nedeniyle her şeye zam gelmesi, 10 bin liralık limitin yetersiz kalmasına neden oldu.
Gelen tepkiler üzerine Haziran ayında QR kodu ile para çekme limitlerini güncelleyen bankalar, bu uygulamayı kullanamayan müşteriler için sorunu tam anlamıyla çözemediler.
Taleplerin ve tepkilerin devam etmesi nedeniyle özel bankaların, Ağustos ayında ATM'lerdeki para çekme limitini yeniden yükselteceği öğrenildi. Günlük para çekme limiti şu anda 7 bin 500 lira olan bankaların bu sınırı 12 bin 500 liraya, komisyonsuz para çekme limiti 10 bin lira olan bankaların ise 15 bin TL'ye yükselteceği belirtildi.
SINIRI AŞANLARDAN FAHİŞ KESİNTİLER YAPILIYOR
Nakit ödeme ihtiyacı olan vatandaşlar, ATM'lerin yüksek komisyonlarının önüne geçebilmek için farklı bankalardaki hesapları arasında transfer yaparak, nakit çekimlerini parça parça farklı ATM'lerden gerçekleştiriyor.
Acil ihtiyaç durumlarında günlük çekim limitinin üzerinde yapılan işlemler için yüzde 5'in üzerinde kesinti yapan ATM'lere sert tepki gösteren vatandaşlar, yeni getirilecek 15 bin liralık sınırın da yetersiz olduğunu savunuyor.