Avokadonun birçok faydası bulunmaktadır ve birçok hastalığa karşı da koruma özelliği taşır.
Avokadonun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
• Avokado; C,E,K,B6,B1,B3,B9,B2,B5 vitaminlerini içermesiyle beraber
- Demir,
- Bakır,
- Çinko,
- Fosfor,
- Potasyum,
- Manganez gibi mineralleri de bünyesinde barındırır. İçerisinde omega-3 gibi vücudun gereksinim duyduğu yağ asitleri de bulunmaktadır.
• Avokado oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Bu sayede tüketildiğinde sindirim sistemine faydalı olurken aynı zamanda tok tutmayı da sağlar. Ortalama bir avokadonun kalori değeri yaklaşık 260 kadardır ve bir yarım avokadonun içerdiği lif miktarı 6-7 gram kadardır. Kabızlık sorununa faydalı olacak bir besindir.
• İçerdiği yağ asitleri sayesinde tüketildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kandaki şeker düzeylerini dengeler. Ayrıca vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırır.
• Kolesterol seviyesinin sabitliğini sağlar avakado ve bu da kalbe direkt etki eden bir durumdur.
• İçerdiği güçlü antioksidan karotenler sayesinde göz sağlığının korunmasını sağlar. Gözü ultraviyole ışınlarından korumaya karşı savunma oluşturur.
• İçerdiği yüksek potasyum minerali sayesinde depresyonun azalmasını sağlar.
• Günde yarım avokado tüketmek K vitamini ihtiyacının %22’sini edinmeye yardımcı olur. Kemik sağlığı için oldukça önemli olan K vitamini içeren avokado, tüketilmesi durumunda kemik sağlığına oldukça faydalı olacaktır. Avakado besin değeri oldukça fazla olan bir meyvedir.
• Ayrıca içerdiği lif bakımından kronik hastalıklara karşı da savunmacı bir besindir. Sık sık avokado tüketen birinde kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, bağırsak ve mide hastalıkları görülme sıklığı azdır.
• Avokado, içerdiği beta-karotenoidler sayesinde tüketildiğinde, kıkırdak yaralanmaları ile daha az karşılaşılır. Osteoporoz yani kemik erimesi oluşumunu önler. Avokado özellikle kemik erimesi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir.
• Vücuttaki toksik maddelerin önlenerek, yaşlanmaya karşı bir savunma mekanizması geliştirir. Dolayısıyla yaşlanmayı önler ve olası hastalıkların da oluşumunu önler.
• İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar, protein ve mineraller hem yaşlıların, hem çocukların hem de hamilelerin tüketmesi için birebirdir.
• Sporculara ve diyet yapanlara da metabolizmayı hızlandırması, doygunluk vermesi, vücudun ihtiyacı olan besinleri barındırması sebebiyle tüketilmesi önerilir.
• Avokadonun içerdiği linoleik asit, kuru ciltlere; saç kırılmalarına, dökülmelerine ve saç yıpranmalarına, yaraların iyileşmesine faydalıdır.
• Avokadonun içinde bulunan yağ asitleri beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına ve hafızaya olumlu yönde etki eder.
• Avokadoda bulunan yüksek demir oranı sayesinde veganlar ve vejetaryenler için et yerine tüketilebilir ve etten alınabilecek demir oranı avokado ile karşılanabilir.
• Diğer meyvelere nazaran içeriğinde oldukça az şeker bulunması ile avokadonun glisemik indeks düzeyi sıfır kadardır. Böylelikle kan şekerini kontrol altında tutar.
• Avokadonun probiyotik etkisi vardır.