Hollanda, 1 Ocak 2025'ten itibaren süresiz oturma izni başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını dil ve kültür uyum sınavına tabi tutma kararı aldı. Bu düzenleme, uyum diploması alamayan kişilere süresiz oturum izni verilmesini engelleyecek.
Hollanda’daki Türk kökenli kuruluşlar, bu uygulamanın Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması’na aykırı olduğunu öne sürüyor. Göç uzmanı avukat İsmet Özkara, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtiyor.
Gazeteci Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda hükümeti, Türk kökenli göçmenlerin Hollanda’ya yeterince uyum sağlayamadığını gerekçe göstererek, aile birleşimi ve diğer nedenlerle bu ülkeye gelecek Türk vatandaşlarının uyum sınavına tabi tutulmasına karar vermişti.
SINAVDAN GEÇEMEYENLERE VİZE YOK
Sınavda başarısız olanlara Hollanda vizesi verilmemekte. Ancak Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması, Hollanda’da Türk vatandaşlarına yönelik zorunlu dayatmalara izin vermediğini vurguluyor.
Bu yeni düzenleme, sadece süresiz oturma izni başvurularını değil, aynı zamanda Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarını da kapsayacak şekilde genişletiliyor.
1 OCAK 2025’TEN İTİBAREN OTURMA İZNİ ALAMAYACAKLAR
Uyum sınavını geçemeyen Türk vatandaşları, 1 Ocak 2025’ten itibaren süresiz oturma izni alamayacak.
Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için önemli olumsuzluklar taşıyor. Hollanda’da yasal olarak 5 yıl kalan Türk vatandaşları, bu sürenin sonunda kalıcı oturma hakkı kazanıyor. Süresiz oturum izni ile AB vatandaşlarına tanınan kalıcı iş sözleşmesi, kredi ve konut edinme gibi haklardan yararlanabiliyorlar.
Ancak uyum sınavına girmeyen vatandaşlara, 3 ila 5 yıllık sürelerle yenilenmesi gereken farklı bir oturum izni verilecek. Bu durum, kalıcı iş kontratları, kira sözleşmeleri ve kredi başvuruları gibi konularda hak kaybına yol açabilecek.