Dün Ankara'da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi arasında Schengen vizesi konusunda bir görüşme gerçekleşti.
Ancak vize serbestisi konusunda yaşanan zorluklar ve vize kolaylığı sürecinin tam olarak uygulanamaması, sorunun çözümünün kısa vadede zor olduğunu gösteriyor.
AB Göç ve İçişleri Komiserliği tarafından açıklanan 2023 istatistiklerine göre, Çin ve Türkiye birer milyon başvuru ile en çok Schengen vizesi talep eden ülkeler oldu.
Nüfusa oranla değerlendirildiğinde Türkiye, açık ara en çok Schengen başvurusu yapan ülke konumunda. 2022'de 700 bin civarında olan başvuru sayısının bir senede yüzde 30 artması, Türkiye'den AB'ye olan ilginin arttığını gösteren somut bir veri olarak karşımıza çıkıyor.
Aynı istatistikler, Türkiye'den yapılan vize başvurularının yüzde 16,1'inin reddedildiğini ortaya koyuyor. Bu oran, AB'nin genel olarak üçüncü ülke vatandaşlarının başvurularına verdiği ret oranıyla uyumlu. Ancak Türk vatandaşlarının randevu sürelerinin uzun olması ve verilen vizelerin kısa dönemli ve tek girişli olması, sorunun asıl kaynağını oluşturuyor.
SCHENGEN BÖLGESİ ÜLKELERİ HANGİLERİ?
Schengen Bölgesi, Avrupa'nın çoğu ülkesini kapsayan ve sınırların kaldırıldığı bir serbest dolaşım alanıdır. 29 Schengen ülkesi şunlardır: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve son olarak Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya.
SCHENGEN VİZESİNE NASIL BAŞVURULUR?
Schengen vizesine başvurmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Schengen vizesine ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin.
2. Başvurunuzu nereye yapacağınızı öğrenin.
3. Bir randevu ayarlayın.
4. Schengen vizesi başvuru formunu doldurun.
5. Gerekli belgeleri toplayın.
6. Vize görüşmesine katılın.
7. Vize ücretini ödeyin.
8. Cevap bekleyin.