Avukatlar ‘çoklu baro’ya karşı Çağlayan’da: Savunma Mitingi

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu'nun düzenleneceğini duyurduğu Savunma Mitingi için avukatlar Çağlayan Adliyesi önünde toplanmaya başladı.

AKP'nin baroların seçim sistemini değiştirerek teslim alma tasarısına karşı eylemler sürüyor. Baroların Ankara’ya düzenlediği Savunma Yürüyüşü’nün ardından bugün de İstanbul Barosu Çağlayan Adliyesi’nde Savunma Mitingi düzenledi. Miting yapılan meydana giriş ve çıkışlar kapatıldı.

İstanbul Barosu’nun Çağlayan Adliyesi’nde düzenleyeceği Savunma Mitingi öncesi bölgeyi bariyerlerle çeviren polis alana giriş çıkışları da kapattı.

ADLİYEDEN SLOGANLARLA ÇIKTILAR

İstanbul Barosu’nun çağrısıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi içinde toplanan avukatlar daha sonra alkışlar eşliğinde, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atarak mitingin düzenleneceği meydana doğru yürüyüşe geçti.

Çok sayıda avukatın bir arada alana yürümesi sırasında polis, “Çağlayan meydanındaki gruba sesleniyorum. Covid-19 salgını devam ediyor. Lütfen maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edelim” şeklinde anons yaptı. 

DURAKOĞLU: "BİZ BİAT ETMEYİZ, EĞİLMEYİZ"

Mitingde İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da açıklamalarda bulundu. Söz konusu düzenlemenin bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulduğunu hatırlatan Durakoğlu şu ifadeleri kullandı:

Kimisi ölüm orucunda avukatların. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyor avukatlar. Adil yargılanmak istiyorlar. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyorlar!

Siz siyaset yapıyorsunuz diyorlar. Siyaset yapmanın suç olduğu bir ülke söyler misiniz bana? Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar, ölene kadar konuşacağız. Biz insan haklarına sahip çıkmak zorundayız. Hukukun üstünlüğünü gözetmek görevimiz.

Buradan Ankara'ya söylüyorum. Susamaz barolar. Bunu bilmeli Ankara. Biz biat etmeyiz, eğilmeyiz.

2010 Referandumu'nda "Yapmayın, yargıyı FETÖ'ye teslim ediyorsunuz" dedik. "FETÖ diyemezsiniz, Hocaefendi" dediler. Bu da bir FETÖ projesidir! Yazın bunu bir kenara. Bu bir FETÖ projesidir. 2010 yılında referandum ile planlanan bir projedir.

Bu ülkenin dirence ihtiyacı var. Avukatlara ihtiyacı var. Şiddet kullanmadan, provokasyonlara pabuç bırakmadan en iyi sergileyen avukatlara ihtiyacı var.

TBMM'nin iradesine daima saygı göstereceğiz ama yasa yapma gücünü silah olarak kullanmaya kalkışanlara onun bir bumerang gibi geri döneceğini anlatacağız. Bunları hatırlatacağız onlara. Bu bizim demokratik hakkımız. Bu hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu teklifin evrensel hukuk formlarına, anayasaya aykırı olduğunu kanıtlayacağız çünkü bir avukatız.

"FEYZİOĞLU İSTİFA" SLOGANLARI ATILDI

Durakoğlu'nun konuşması sırasında alanda bulunan avukatlar Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nu da protesto etti. Sık sık "Feyzioğlu istifa", “Savunma susmadı susmayacak, hak hukuk adalet”  sloganları atıldı.

 

 

BAROLAR’DAN TÜM AVUKATLARA ÇAĞRI : "ANKARA’DA BULUŞUYORUZ"

 Amasya Barosu Başkanı Melik Derindere ve beraberindeki 20’den fazla baro başkanı Ankara Bilkent Otel’de basın açıklaması düzenledi. Derindere “Tüm barolarımıza kayıtlı meslektaşlarımızı 3 Temmuz saat 14.00’de Ankara’da yapacağımız Büyük Savunma Mitingi’ne” bekliyoruz dedi. 

20’den fazla baro başkanı Ankara’da Bilkent Otel’de bir araya geldi. Çoklu baro sistemine itiraz eden başkanlar tüm meslektaşlarını Ankara’daki büyük savunma mitingine davet etti. Barolar adına açıklama yapan Amasya Barosu Başkanı Melik Derindere AKP Genel Başkan Yardımcısı Cahit Özkan tarafından açıklanan Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair hazırlanan tasarının kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu söyledi. Derindere “Bu taslağı hazırlayanlar ne barolar ne avukatlar ne stajyer avukatlar ve baroların seçim sistemi hatta ne de temsilde adalet konusunda fikir sahibidirler” ifadelerini kullandı. 

“BAROLARIN KUTUPLAŞMASININ ÖNÜ AÇILDI”

Bu değişiklikle baroların kutuplaşacağını ifade eden Amasya Barosu Başkanı Derindere “kamuoyunu günlerce “barolar siyaset yapıyor” söylemleriyle meşgul ettikten sonra ortaya konan çoklu baro projesi; esasında baroları siyaseten bölme, ayrıştırma amacını ortaya koymaktadır. Baroların siyasallaşması ya da daha doğru bir deyişle kutuplaşmasının asıl şimdi önü açılmaktadır” dedi. 

BU DÜZENLEME KİMİN İÇİN NİÇİN YAPILMAKTADIR? 

Bu düzenlemenin kimin için yapıldığını soran Derindere “Temsilde adalet için ortaya konan düşünceler ise gerçekçi değildir ve kabul edilemez. Bu taslak kanunlaşırsa 44 üyesi olan bir baromuz ile 4.958 üyesi olan başka bir baromuzun TBB de temsilinde 4’er delegeye sahip olacaklardır. Bu ne demokrasi ne de temsilde adalet olguları ile bağdaşır” diye belirtti.

TEKLİF MECLİS’TE

Öte yandan, AKP tüm tepkilere rağmen “çoklu baro” tasarısını bugün Meclis’e getirdi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan tarafından yapılan açıklamada, “Üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukatın bir araya gelerek ikinci, üçüncü veya dördüncü bir baro kurabilmesine ilişkin düzenleme getiriyoruz. Her Baro Türkiye Barolar Birliği’nde 3 delege ve 1 başkan ile temsil edilecek” sözleriyle taslak savunuldu.

 

Gündem Haberleri