Türkiye’de ayçiçeğin en popüler ekim alanı Tekirdağ Çorlu’da aşırı sıcaklık sonrası tarlalar kurumaya başladı. Bu yıl rekoltenin yüzde 60 oranında düşük olacağını beklentisi artarken Ayçiçek yağına zammın da kapıda olduğu sinyali verildi.
Ciddi anlamda ayçiçeği yağı ve ayçiçeği tohumu girişi olan Türkiye’de bu yılki rekor sıcaklıklar, ayçiçek tarlalarını vurdu. Tarlalarda aşırı sıcaklık sonrasında kuraklık başladı, verim düşütü, rekolte beklentisi ise azaldı.
Son aylarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye’de barajlardaki doluluk oranları düşmeye başladı. Kuraklığın risk oluşturduğu bir alan da Ayçiçek tarlaları oldu.
Aşırı sıcaklık nedeniyle ayçiçeği rekoltesinin bu yıl yüzde 60 düşmesi bekleniyor.
Kuraklık ayçiçeğinin yanı sıra şeker pancarı, mısır, biber, patlıcan, zeytin ve şeftalisine kadar her üründe etkili oldu.
Hava Forum hesabına bir fotoğraf gönderen çiftçinin ayçiçek tarlasının tamamen kuruduğu görülüyor. Geçen yıl 1000 metrekare alana 220 kg biçen çiftçi bu ise sadede 60 kg biçebildi. Belirtildiğine göre ayçiçekte yüzde 70 oranında bir azalma var.