Ayhan Bora Kaplan davasında adı geçen üst düzey emniyet mensuplarıyla ilgili hazırlanan müfettiş raporunda, davanın firari sanığı Serdar Sertçelik hakkında önemli detaylar ortaya çıktı.
Davanın gizli tanığı Sertçelik’in "yalan ve iftiralarla dolu 19 sayfalık beyanları kendisine zorla imzalattırıldığını" öne sürerek Ankara emniyetini suçlamasının ardından eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik’in de aralarında bulunduğu 7 şüpheli tutuklanmıştı..
İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen mülkiye müfettişi, şüpheli polisler hakkında hazırladığı raporu savcılığa teslim etti. 84 sayfalık bu raporda, gizli tanık Sertçelik’in firarına ilişkin dikkat çekici tespitler yer aldı.
ELEKTRONİK KELEPÇE ART ARDA İHLAL VERDİ
Rapora göre, Sertçelik’e 18 Ekim 2023'te elektronik kelepçe takıldı ve ilk ihlal sinyali 19 Ekim’de kayıtlara geçti. Sertçelik, 26 Ekim, 30 Ekim, 31 Ekim, 1 Kasım, 2 Kasım, 9 Kasım, 19 Kasım ve 20 Kasım 2023 tarihlerinde de ihlallerini sürdürdü. Ancak, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün bu ihlalleri kolluk kuvvetlerine bildirmediği müfettiş raporunda belirtildi.
9 GÜN SONRA YAKALAMA KARARI
Raporda, Sertçelik’in en son 27 Kasım’daki ihlalinin Polis Merkezi Amirliği’ne geç bildirildiği ifade edildi. Sertçelik’in 27 Kasım’da evinden ayrıldığı ancak 5 Aralık’ta yani tam 9 gün sonra sınır kapılarına “yakalama” talimatı verildiği ortaya çıktı.
Sertçelik ile iletişimin kopmasının ardından yapılan işlemler ise şöyle özetlendi:
"Sertçelik ile iletişimin kopmasının ardından, ikametgahında yapılan araştırmalar ve şahısla irtibatın koptuğu günden dokuz gün sonra, 5 Aralık 2023 tarihinde 80 İl Emniyet Müdürlüğü'ne ve Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı’na yazı yazılmıştır. Bu yazıda, Sertçelik'in yurt dışına çıkma ihtimali ve yakalanması için hudut kapılarında ve illerin geçiş çıkış noktalarında dikkatli olunması talimatı verilmiştir."
SORUŞTURMADA NE OLMUŞTU?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davanın firari sanığı Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine 6 Mayıs'ta soruşturma açılmıştı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 şüpheliden 7'si "Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs", "Göreve ilişkin sırrın açıklanması" ve "Suçluyu kayırma" suçlarından tutuklanırken, şüphelilerden 2'si adli kontrolle serbest bırakıldı.
Öte yandan şüpheliler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 316/1. maddesinde düzenlenen "devletin güvenliği veya anayasal düzeni ihlale teşebbüs suçlarından birini işlemek için anlaşma" suçundan yürüten soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.