Merkez Bankası'nın faiz artışının ardından, bankalar arasındaki rekabet yeni bir seviyeye ulaştı. Mevduat faiz oranları tarihsel bir seviye olan yüzde 60'a kadar yükseldi.
Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükselterek bankaların mevduat faizlerini artırdı. Bu süreçte, faiz oranları yüzde 60'a kadar ulaştı.
Örneğin, 1 milyon liralık bir mevduat hesabı için sunulan yüzde 60 faiz oranıyla, 32 günlük bir dönemde yaklaşık 55 bin TL getiri elde edilebiliyor.
Konuyla ilgili olarak Milliyet'e açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, şunları dile getirdi:
"Bankalarda mevduat faizleri artma eğiliminde. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesine yükseltti. Gecelik borç verme faizi de 300 baz puanlık marj nedeniyle yüzde 53'e çıktı. Bankalar, yüksek faiz oranlarıyla para toplayarak kendi karlarını maksimize etmeyi amaçlıyorlar."
Hedef aynı yönde ilerliyor. Bankaların mevduat faizlerinin yüzde 60'a kadar çıktığını biliyoruz. Özellikle devlet bankaları şu anda yüzde 60 civarında bir mevduat faizi sunuyor. Döviz dönüşümlü Kira Sertifikası Müşteri Hesabı (KKM) hesaplarından TL mevduata dönüş yapılması durumunda ise faiz oranları yüzde 75'lere kadar çıkabiliyor.
Bankaların şu anda KKM hesaplarını azaltma gibi bir hedefi var ve bu da daha yüksek faiz oranları sunmalarına neden oluyor. Bankaların aylık ticari kredi büyümelerine sınırlama getirilmiştir.
Bu sınırları aşmaları durumunda, ekstra zorunlu karşılık ve tahvil depo etme yükümlülüğüyle karşılaşacaklardır. Dolayısıyla, bankalar şu anda yüzde 60 ile yüzde 75 arasında bir faiz oranıyla kaynak toplamaktadır.
Aylık 55 Bin TL Bankaların en son verilerine göre, bir kişi 1 milyon TL'yi bankaya yatırdığında, yüzde 60 faiz oranı ve 32 günlük vadeyle, vergi düşüldükten sonra net 55 bin TL kazanç elde ediyor. 1 milyon TL'nin 32 günlük mevduatında:
Not: Yatırım tavsiyesi değildir.