B 12 eksikliği neden olur?

Toplamda 13 çeşit vitamin vardır. B Vitamini diğer vitaminlere kıyasla daha kompleks bir yapıya sahiptir. Vitaminler, vücutta denge sağlanması adına dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Aksi halde vitamin eksikliği ve bunun beraberinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

B12 ısıya duyarlı ve suda çözünebilen bir vitamindir. Sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarını korur ve aynı zamanda alyuvar üretimini sağlar. B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.  

Sağlığımız için en temel yapıtaşlarından biri olan B12 vitamini, vücudu dışardan gelebilecek her türlü zararlı virüs ve bakterilerden koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

B12 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR

İnsan vücudu tarafından üretilemeyen B12 vitamini, yediğimiz besinler aracılığıyla vücudumuza girer. Vücutta eksik bulunması halinde emilim bozuklukları, yetersiz ve sağlıksız beslenmeyle birlikte sindirim sıkıntıları görülür. Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir.  Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.

B12 VİTAMİN EKSİKLİĞİ NELERE SORUN OLUR

 depresyon

odaklanma sorunu

bilinç kaybı

uykusuzluk

kansızlık 

B12 NEDEN ÖNEMLİDİR

Tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulaşana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikliği kişide derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırma ile tat ve koku kaybına dahi yol açabilmektedir. İnsan vücudu kırmızı kan hücreleri, sinirler ve DNA yapımı için B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır. B12 vitamininin aynı zamanda doğurganlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir.

GÜNDE ALINMASI GEREKEN VİTAMİN MİKTARI

Ortalama bir yetişkinin günde yaklaşık 2,4 mcg B12 vitamini alması gerekmektedir. Çoğu vitaminin aksine vücutta üretilemeyen B12 vitamininin yiyecekler veya takviye yoluyla alınması büyük bir önem arz eder. Ancak, bazı insanlar ne kadar B12 vitamin içeren besinler tüketseler veya takviye olarak B12 vitamini alsalar da bu insanların vücutlarında bu vitaminin yeteri oranda emilemediği görülebilir. Bunun yanı sıra, B12 vitamini eksikliği, yaşlılar arasında daha sık görülmektedir. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine göre 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin %20’si sınırda B12 seviyelerine sahipken, %3,2’sinde risk derecesinde düşük seviyelere rastlanmaktadır.

B12 VİTAMİ''NİN EKSİKLİĞİ

*Unutkanlık

*Kalp çarpıntısı

*Güçsüzlük

*Duygu durum bozuklukları (depresyon ve aşırı sinirlilik hali)

*Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu

*Üşüme

*Halsizlik

*Yorgunluk

*Uzuvlarda uyuşmalar (el, kol ve bacakta)

*Dil üzerinde şişme

*Ağız ülserleri (aftlar)

*Cilt kuruluğu

*Saç dökülmesi

*Kilo kaybı

B12 vitamini eksikliğinde enjeksiyon veya ilaç tedavisi yapılabilir.

 

 

 

İlgili Haberler

Baş ağrısına neden olacak etmenler
Binbir derde deva olan o bitkiler
İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi alacağını duyurdu

Sağlık Haberleri