Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de resmiyet kazandı.
Yapılan düzenleme ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında, ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi. Bu kapsamda, en düşük emekli aylığı da 10 bin TL'ye yükseltildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Resmi Gazete'de yayımlanan kanunun ardından emekli maaş zam farkının yatacağı tarihi şu şekilde duyurdu: "Son bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. 2024 yılının ilk yarısı için; emekli maaşlarındaki zam oranını tüm emeklilerimiz için yüzde 49,25'te eşitledik.
Bu gece itibariyle söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile hak sahiplerinin maaş fark tutarlarını ödemeye başlayacağız. SSK emeklilerimiz için 6 Şubat'ta, Bağ-Kur emeklilerimiz için 7 Şubat'ta fark ödemelerini gerçekleştireceğiz."
YAŞANAN GELİŞMELER SONRASI EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMALARI
Sosyal medyada paylaşılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun tarafından paylaşılan tabloya göre, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşlarındaki artış oranları belirlendi.
Erdursun'un paylaştığı tabloya göre, herkesin kök maaşı üzerinden alacağı emekli maaşı ayrı ayrı belirlendi.
Geçtiğimiz hafta sosyal medyada kök maaş detayına dikkat çeken ekonomist Mustafa Sönmez ise emekliye yapılan ilave zammın detaylarına şu şekilde vurgu yapmıştı:
"İşçi, Bağ-Kur emeklilerine yüzde 49.2 zam ama kök maaşı 7 bin TL ve altında olanlar için oran yüzde 33'e düşüyor. Yani taban maaş 10 bin TL. 7 bin 500 TL alan destekle 10 bin TL alındığında artış yüzde 33 olacak. Bu durumda milyonlarca emekli var. Hesabı doğru yapalım."