"Bunu da Konuşalım" programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay, Aylin Çetinkaya'nın sorularını yanıtladı. Kış aylarında vücudu güçlendirmenin yollarını anlatan uzman, bağırsak sağlığını korumak için doğru beslenmenin önemine vurgu yaptı.
“BAĞIRSAKLARIN EN ÖNEMLİ DOSTU PROBİYOTİK”
Bağırsakların en önemli dostunun probiyotik zengini besinler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karatay, vücuttaki probiyotikleri azaltan faktörleri şu şekilde sıraladı:
Paketlenmiş, hazır yiyecekler ve içecekler probiyotik bakterileri yok edebilir. Probiyotikler, canlı bakteriler içerdiği için doğal ve ev yapımı alternatifler tercih edilmeli.
Çevresel toksinler ve yaygın olarak kullanılan antibiyotik, antidepresan ve mide koruyucular da probiyotik bakterileri azaltabilir. Bu nedenle ilaç kullanımında dikkatli olunmalı.
Evde kullanılan temizlik ürünleri ve günlük kullanılan kozmetikler de probiyotikleri olumsuz etkileyebilir. Doğal ve organik ürünleri tercih etmek bağırsak sağlığını korumak için önemlidir.
Prof. Dr. Canan Karatay, probiyotik bakterileri artırmanın yollarını da şu şekilde açıkladı:
Evde yoğurt yapımı önemlidir. Uzman, dışarıda hazır gıdaların tüketilmemesini ve evde yoğurt yapımını önerdi.
Ev yapımı sirke kullanımına dikkat çeken uzman, bunun da bağırsak sağlığına olumlu etkileri olduğunu belirtti.
Kış aylarında fermente sebzelerin tüketilmesini öneren Prof. Dr. Canan Karatay, lahana, pırasa, kereviz, turp, havuç, yer elması, karnabahar ve mor pancar gibi sebzelerin sağlığa faydalı olduğunu söyledi. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, fermente yiyeceklerin bağırsak sağlığına olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Uzman, ev yapımı turşunun tüketilmesini önerdi ve turşunun içinde bulunan kristal kaya tuzunun önemine vurgu yaptı.
Bu bilgiler ışığında, doğru beslenme alışkanlıkları ve probiyotik bakterilerin artırılmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün. Prof. Dr. Canan Karatay'ın önerileri, sağlıklı bir yaşam için dikkate alınabilir.