Bakan Şimşek resmen duyurdu: Altın sahipleri ecel terleri dökecek!
Milyonlarca altın sahibini ilgilendiren duyuru Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. İşte ayrıntılar...
112
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl uygulanan altın ithalatına yönelik kısıtlamaların yakın bir zamanda kaldırılacağını ifade ederek, altın alım-satım işlemlerinde normalleşme sürecinin başlayacağını belirtti. Sektör temsilcileri de konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, ithalat yasağının kaldırılmasıyla birlikte altın fiyatları arasındaki makasın kapanacağını vurguladı.
212
Türk lirasındaki ani düşüşler ve ülkedeki uzun süredir devam eden enflasyonist ortam, bireysel yatırımcıların ve şirketlerin birikimlerini değerli madenlere yönlendirmesine sebep oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalat talebini kontrol altına almak amacıyla geçen yıl aldığı kısıtlama kararıyla birçok ülkeden yapılan ithalata vergi sınırlaması getirmişti.
Bu gelişme, altın sektöründe önemli bir arz sıkıntısına yol açarken, sarrafiye altın grubundaki alım-satım makas aralıkları tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen altın kuru ile piyasa kuru arasında önemli bir fark oluşmasına neden oldu.
312
BAKAN ŞİMŞEK'TEN ALTIN FİYATLARI İÇİN MÜJDE
Önceki aylarda yaşanan altın arz sorununu çözmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankalarının altın sektörüne yönelik talepleri karşılayacağını duyurdu. Ancak bu adımın yeterli olmadığı ortaya çıkınca beklenen haber Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi.
Şimşek, bugün sektör temsilcilerine yönelik yaptığı açıklamada, altın ithalatında kısıtlamalarda düzenleme yapılacağını ve altın piyasasında normalleşme adımlarının yakında atılacağını açıkladı. Kuyumculuk ve mücevherat sektörü temsilcileri, ithalat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte fiziki piyasalarda altın fiyatlarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) belirlediği gösterge kuruyla uyumlu hale geleceğini memnuniyetle karşıladı.
412
Ekonomist İslam Memiş, alınacak kararların altın fiyatlarına olan etkilerine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:
512
"ALTIN İŞÇİLİK MASRAFLARINDA DÜŞÜŞ OLACAK"
"Beklenen müjde sonunda geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir sunum sırasında şu ifadeleri kullandı: 'Altın ithalatında bir normalleşme sürecine gireceğiz.' Peki, bu ne anlama geliyor? Bildiğiniz gibi, geçen yıl ithalatı dengelemek için, yoğun altın talebini bastırmak amacıyla bir yasak getirilmişti. Bu yasak nedeniyle Türkiye'de külçe altınlar 2-3 bin dolarlık işçilik bedeliyle satılıyordu.
612
Son 1.5 yıldır dünya geneline kıyasla altın pahalıydı ve hala öyle. Bu durum ihracatı olumsuz etkiliyordu. Türkiye'deki mücevherat sektörü, uluslararası fuarlarda altın talebinde bulunmuyordu çünkü fiyatlar çok yüksekti. İşçilik maliyetleri en az 2 bin doları buluyordu. İthalat kısıtlamaları nedeniyle bu durum 18 ay boyunca devam etti ve bu süreç altın kaçakçılığını artırdı, kaos getirdi."
712
İTHALAT YASAĞI KALDIRILIYOR
Altın ithalatındaki yasaklar devam ettiğinde, iç piyasalarda özellikle gram altın konusunda ciddi bir arz sorunu yaşandı. Bu durum darphaneye de yansıdı. İçeride fiziki altın bulmak zorlaştı ve dolayısıyla darphaneye altın sağlamak da zorlaştı. Darphane, bu nedenle sınırlı miktarda altın basabildiği için, sarrafiye altınlarında önemli bir işçilik farkı ortaya çıktı. Altın piyasası ciddi bir karmaşa içindeydi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu sorunu çözmek amacıyla bir kararname yayımladı ve kamu bankalarına iç piyasalarda altın bulamayan sektör temsilcilerinin Ziraat Bankası veya Vakıfbank gibi bankalara giderek altınlarını alabileceklerini bildirdi. Bu adım, sorunu kısmen çözse de, sektör temsilcileri için ithalat yasağının devam etmesi ve bankalara yasağın kaldırılması konusundaki çelişki dikkat çekiciydi.
812
Ardından, darphane tarafında işçilik ücretlerinde nispeten bir normalleşme yaşandı. Ancak şu anda fiziki altın konusunda herhangi bir problem yaşanmıyor; külçe altın, gram altın veya çeyrek altın bulunabilir durumda. Her şey stabil görünüyor ancak Türkiye'de altın yüksek fiyattan ve yüksek kurdan alınmaya devam ediyor. Altın ithalat yasağı kalktığında, televizyonda görülen kurlar ile serbest piyasa arasındaki fark da ortadan kalkmış olacak.
912
Bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada Mehmet Şimşek, ithalat yasağının kalkacağına dair sürecin başlatılacağını belirtti ancak kesin bir tarih vermedi. Bu açıklama altın piyasası için oldukça önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Öncelikle, altın piyasalarında normalleşme sağlanacak, kaçakçılık önlenmiş olacak ve fiyatlar stabilize hale gelecek. En azından iç piyasada 3 bin dolarlık işçilik maliyetleri ortadan kalkmış olacak. Kaçakçılık nedeniyle uluslararası arenada itibarımızın zarar görmesi de düzelme eğilimine girecek."
1012
ALTININ KİLOGRAMI REKORA KOŞUYOR
Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 2 milyon 500 bin lira seviyesini gördü, en yüksek ise 2 milyon 650 bin lira olarak kaydedildi. Gün sonunda ise yüzde 0,2'lik bir artışla 2 milyon 514 bin 500 lira olarak belirlendi. Bir önceki gün ise standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 508 bin 500 liradan kapanış yapmıştı.
1112
Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) altında gerçekleşen toplam işlem hacmi 2 milyar 327 milyon 870 bin 72,64 lira olurken, işlem miktarı ise 940,04 kilogram olarak gerçekleşti.