Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek Programı kapsamında bu ay ihtiyaç sahibi hanelere toplam 4,2 milyar lira ödeme yapılmaya başlandığını açıkladı.
Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı'nın engelli vatandaşların aile yanında desteklenmeleri amacıyla 2006'da başlatıldığını belirtirken, bu yardımın engellilerin aileleriyle birlikte yaşayarak aile birliğinin korunmasına ve güçlenmesine katkı sağlamak için önemli olduğunu vurguladı.
Göktaş, Evde Bakım Yardımı ile bakıma ihtiyaç duyan, tam bağımlı yakınlarının bakımını üstlenen vatandaşlara destek ödemeleri yaparak aile bütünlüğünü korumayı hedeflediklerini belirtti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bakanlık olarak engelli bireylerin temel haklarına tam ulaşabilmeleri için hak temelli politikalar geliştirdiklerini belirterek, adil sosyal hizmet modelleriyle toplumun her bireyine erişmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı kapsamında her hak sahibine aylık 7.608 TL ödeme yapıldığını açıklarken, bu ay toplamda 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı'nın hesaplara aktarıldığını belirtti. Halihazırda 560 bin vatandaşın bu yardımdan yararlandığını ifade eden Göktaş, bakanlık olarak engellilik alanındaki hak temelli sosyal yardımların şeffaf bir şekilde sürdürülebilmesi için çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, ödemelerin tüm engelli vatandaşlar ve aileleri için hayırlı olmasını diledi.
Evde Bakım Yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından yürütülen bir destektir. Bu yardım, engelli bireylerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılımlarını sağlamak ve sosyal ile fiziksel çevrelerinden kopmadan bakım ihtiyaçlarını ailelerinin yanında karşılamak amacıyla verilir.
Evde bakım hizmetlerinden, günlük işlerini yapmada zorlanan veya hiç yapamayan 18 yaşından büyük herkes yararlanabilir. Başlangıçta basit gündelik işler için istenen bu hizmet, ilerleyen zamanlarda kişisel bakım ve refakat ihtiyacını da kapsayabilir ve 7/24 yatılı bir hizmete dönüşebilir.
Başlıca ihtiyaç duyan gruplar:
- Yaşı ilerlemiş ve kendi işlerini yapamayan kişiler
- Engelli bireyler
- Ameliyat sonrası iyileşme sürecindeki kişiler
- Alzheimer hastaları
- Enjeksiyon veya hemşirelik gerektiren tedavilere ihtiyaç duyanlar
- Tedavisi olmayan hastalığın son aşamasında bakım ve desteğe ihtiyaç duyanlar
- Evde bakım hizmeti, sürekli olabileceği gibi geçici de olabilir.