Geçen sene yapılan düzenlemeyle birlikte emlak alım-satım platformlarına verilen ilanlarda yer alan taşınmazların ilan veren üyeye veya yakınlarına ait olması gerektiğini vurgulayan Ticaret Bakanlığı, bu çerçevede yetki belgesi edinilmesi gerektiğini ifade etti.
Bakanlık, 2024 yılı sonuna kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartının aranmayacağını belirtirken halihazırda yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, ilan verme anında sorun yaşamamaları ve yaptırıma maruz kalmamaları için mesleki deneyim şartına ilişkin istisnai düzenlemeden faydalanarak acilen yetki belgesi almaları gerektiğini açıkladı.
FİYAT ŞİŞİRMELERİNİ ÖNLEMEK İÇİN PARA CEZASI
Bakanlığın yönetmeliğine göre, çeşitli platformlarda ilana çıkan taşınmazın ilanını veren üyenin, birinci veya ikinci derecedeki akrabalarının veya eşinin mülkiyetinde olduğunu veya taşınmazın sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce doğrulaması gerekiyor.
İnternetteki emlak ilanı platformlarında yer alan aldatıcı ve sahte ilanları engellemek, kötü niyetli kişilerin bu platformları kullanarak organize bir şekilde fiyat şişirmelerini ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla getirilen düzenlemeye uymayan ilan sitelerine, her bir aykırılık için 100 bin liraya kadar idari para cezası verilebiliyor.
Yetkisiz faaliyet gösteren emlakçılar ve internet sitelerinin kayıt altına alınması amacıyla yapılan düzenleme ise, konut ticareti yapan emlak işletmelerinin, diğer tüm şartları sağlamaları durumunda mesleki deneyim şartı olmadan da yetki belgesi alabilmesine olanak tanıyor.