Bankada dolar hesabı olanlar hayrete düştü: Merkez Bankası o uygulama için harekete geçti

Dolar kurunda yaşanan ani artışlarının önüne geçebilmek için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının Hazine'ye getirdiği yük günden güne büyürken, yeni ekonomi yönetiminin KKM'yi tasfiye etmek için 'zorunlu karşılık' uygulaması getirmeye hazırlandığı ortaya çıktı.

Pandemi nedeniyle dünya üzerindeki birçok ülke parasal sıkılaşma politikalarına yönelirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tüm ekonomistlerin uyarılarına rağmen faiz indirimlerine giderek Türkiye'de enflasyonun tarihi seviyelere çıkmasına neden oldu. AKP güdümünde ekonomi politikaları yürütmekle suçlanan Merkez Bankası, ani kur krizlerinde piyasaları arka kapı müdahaleleri ile kontrol altına almaya çalışsa da dövizde yaşanan yükselişin engellenemez hale gelmesi, 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının hayata geçirilmesine neden oldu.

KKM 3 TRİLYON LİRAYI KIRMAYA HAZIRLANIYOR

Dolar kurunda yaşanan her yükseliş, KKM hesaplarında parası bulunan yatırımcıya yapılacak fazladan ödeme anlamına gelirken, aradaki farkın vergi mükelleflerinin doldurduğu Hazine'den karşılanması ve dolar kurundaki yükselişin engellenemez oluşu, uzmanlar tarafından "KKM sürdürülemez" uyarılarının tekrarlanmasına yol açtı.

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi kadrolarında yaşanan dönüşümün ve TCMB tarafından faiz artırım sürecinin başladığının duyurulmasıyla birlikte ekonomistler "KKM nasıl tasfiye edilecek" tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.

Kur Korumalı Mevduat havuzunda biriken toplam paranın 3 trilyon liraya yaklaşması, söz konusu uygulamaya aniden son verilmesi imkansız hale getirmiş durumda. İktisatçılar, uygulamaya hızlı bir kesik atılması halinde havuzdaki mevduatın döviz tevdiat hesaplarına gitme riskinin oluşabileceğini belirtirken, bu senaryonun döviz kurunda yeni bir krizin kaçınılmaz hale gelmesine yol açacağına dikkat çekildi.

AMAÇ KKM'YE GİRİŞLERİ YAVAŞLATMAK

Geçtiğimiz haftalarda kemer sıkma politikalarının fiilen başlaması ve BAE ile 50,7 milyar dolarlık ticaret anlaşmasının imzalanmasının ardından bir haber de KKM hesaplarında tasfiye sürecinin başlayacağının sinyallerini verdi.

EKONOMİ'den Şebnem Turhan'ın haberine göre; Bugün yapılan PPK toplantısının ardından faiz kararının açıklanmasıyla birlikte kulislerde Merkez Bankası'nın KKM hesaplarına zorunlu karşılık uygulaması planladığı haberleri dolaşmaya başladı.

Uygulamaya aniden son vermenin tehlikelerinin farkında olan TCMB, şu anda yatırımcı için en cazip seçenek olan KKM'nin tercih edilme sıklığını düşürmeyi hedefliyor.

TCMB, bu adımla birlikte miktarsal sıkılaştırma kapsamında KKM ödemeleri kaynaklı likidite fazlasını çekmeyi hedeflerken, rezervlerin istenildiği gibi artırılması halinde yıl sonunda KKM'nin tamamen tasfiye sürecinin başlayacağı düşünülmekte.




İlgili Haberler

Uzman isim tarih vererek doların yükseleceği seviyeyi açıkladı
KYK borcunu ödemeyenlere kötü haber: Hesaplara bloke konmaya başlandı

Ekonomi Haberleri