Merkez Bankası, piyasalardaki fazla likiditeyi yönetmek amacıyla yeni stratejiler uygulamaya devam ediyor.
Son olarak, Türk Lirası karşılığında altın ve döviz satışı yapabileceği swap ihaleleri düzenleyeceğini duyurdu. Bu adım, mevduat faizlerinde önemli değişikliklere yol açabilir.
ARTIŞ BEKLENTİSİ
Bankacılık kaynaklarına göre, Merkez Bankası'nın swap işlemleri dahil olmak üzere ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut politika faizinin 5-10 puan altında kalması, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azaltıyor.
Yeni düzenleme ile bu mekanizmanın etkinliğini artırmak ve mevduat faizlerini negatif reel faiz bölgesinden çıkarmak hedefleniyor. Bu çerçevede, mevcut mevduat faizlerinin yüzde 49-50,5 aralığında bulunurken, bu düzenlemeyle ilk etapta 2-3 puanlık bir artış yaşanabileceği öngörülüyor.
LİKİDİTE YÖNETİMİ
Merkez Bankası, TL likiditesini yönetmek için ana araç olarak depo ihaleleri ve zorunlu karşılık (ZK) oranlarını kullanacak. Swap ihaleleri de devreye girecek ancak ana fonlama aracı olarak kullanılmayacak.
Piyasada oluşan fazla TL'nin bir kısmını çekmek amacıyla swap ihaleleri yapılacak. Ayrıca, TL verip döviz almak isteyen bankaların olabileceği belirtiliyor.
Bankacılık kaynakları, mevcut fazla likiditenin çok yüksek olmadığını ve acil bir müdahale gerektirmediğini ifade ediyor. Olası ek önlemler arasında depo ihaleleri ve likidite bonosu çıkarma gibi seçenekler bulunuyor, ancak Merkez Bankası şu anda bu yöntemlere başvurmayı tercih etmiyor.